Menu Zavřít

Lovu zdar

18. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Kdo rozhodne o výsledku honu na ředitelku VZP?

Jiřina Musílková s úctyhodnou houževnatostí už druhý týden uniká dvěma znamenitým lovcům – Davidu Rathovi a Jiřímu Paroubkovi. Již druhý týden podléhají její ředitelská rozhodnutí kontrole nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Od minulého týdne pracuje ve VZP kontrolní tým ministerstva zdravotnictví. Hloubková kontrola je prostředek, který by měl vést k odchodu šéfky největší české zdravotní pojišťovny, obří veřejnoprávní instituce, přes kterou procházejí dvě třetiny prostředků zdravotního pojištění.

Hlavní účel.

Ani David Rath, ani jeho vysocí úředníci, ani premiér se netají tím, že dobrovolný odchod nebo odvolání ústřední ředitelky VZP je jedním z cílů zavedení nucené správy. Ne-li vůbec tím hlavním. Není však pravděpodobné, že by okamžitě poté měla nucená správa skončit. Jednak by to totálně zpochybnilo její ekonomickou opodstatněnost, jednak bude třeba určitý čas na volbu nového šéfa. Nucený správce Antonín Pečenka by měl dle scénáře ministerstva zdravotnictví do té doby pojišťovnu fakticky řídit. A poté se stát regulérním ředitelem. Sám David Rath jako případné kandidáty na šéfa VZP jmenuje i členy týmu nuceného správce – ředitele pražské pobočky VZP Josefa Čekala a ředitele pobočky v Karlových Varech Jana Christopha. Jejich podíl na výměně vedení VZP by ale byl pravděpodobně oceněn jiným způsobem.

Kontrolní zprávy.

Odchod Jiřiny Musílkové by mohl urychlit závažný nález kontrolní komise, týkající se buď velkého manažerského omylu nebo dokonce porušení zákona. David Rath je přesvědčen, že takové případy v pojišťovně jsou a je jen otázkou času, kdy budou odhaleny. Týdeník EURO ale má informace, že hlavním objektem zájmu kontrolorů nejsou Davidem Rathem dosud zmiňované kauzy (IZIP, časopis Pohoda, výdaje z fondu prevence), ani ty dosud nezmiňované (mnohasetmilionový projekt ozdravných pobytů pro astmatické děti Mořský koník). Ministerští kontroloři soustřeďují pozornost na zprávy o prověrkách hospodaření VZP v jednotlivých regionech, které údajně mnohdy odhalily závažné nedostatky hraničící s porušením zákona nejen u lékařů a zdravotnických zařízení, ale i uvnitř VZP.
Posuzováno bude, jak Jiřina Musílková s kontrolními zprávami naložila. Rozdílné názory na jednu z kontrolních zpráv – pravděpodobně z Prachaticka – byly také zřejmě poslední ranou do beztak dlouhodobě napjatých vztahů mezi Jiřinou Musílkovou a někdejším vrchním ředitelem úseku zdravotní péče VZP, nyní nuceným správcem Antonínem Pečenkou. Ten říká, že na základě kontrolních zjištění požádal Jiřinu Musílkovou o podání trestního oznámení, ale místo toho bylo zrušeno jeho pracovní místo.

Velký pátek.

Jiřina Musílková musí mít nervy jako provazy, když dokáže setrvat ve funkci v postavení štvané zvěře. Anebo se nemá čeho bát, jak sama prohlásila. Nátlak se ale stupňuje. Hloubková kontrola hospodaření VZP v letech 2001 až 2005 by dle názoru vlády měla být prvním úkolem nového prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala.
Než se ale jeho revizoři dají do práce, přijde situace ve VZP pravděpodobně na přetřes ve sněmovně a především by se v pátek 25. listopadu mělo konat řádné zasedání správní rady pojišťovny. Je to dávno plánovaná schůze, a tudíž na jejím programu není problematika nucené správy. Ta ale evidentně bude klíčovým bodem jednání. Stejně jako rozhodnutí o případném návrhu na odvolání Jiřiny Musílkové z postu, který zaujímá více než šest let, když předtím od roku 1993 byla ve VZP prokuristkou.

Pozdní jaro.

Ve sněmovně jde do druhého čtení vládní návrh novely zákona o VZP, který jednak stanovuje funkční období šéfa pojišťovny na čtyři roky, jednak přenáší pravomoc navrhnout sněmovně jeho odvolání ze správní rady VZP na vládu. Avšak vstoupí-li v platnost – a dle současných postojů koaličních stran i KSČM to tak vypadá – bude to až příští rok na jaře. David Rath proto bude muset, pokud to Jiřina Musílková nevzdá sama, odstranit ředitelku prostřednictvím správní rady, jejíž vládou jmenovaná část už byla za tím účelem zásadně obměněna. Z dosavadní desítky zůstali jen dva radní: poslanec za ČSSD František Koníček a legislativní náměstek ministra zdravotnictví Radovan Suchánek.

Nová krev.

Odcházející méně spolehlivé (z hlediska plnění vládních úkolů) delegáty – například náměstka ministra práce a sociálních věcí Jiřího Hofmana, senátorku za KDU-ČSL Ludmilu Müllerovou, nebo Jarmilu Fuchsovou a Oldřicha Lebla z ministerstva financí) nahradili lidé těšící se větší důvěře (viz tabulka). Stojí za pozornost, že Františka Koníčka doplnil jeho kolega ze sociálnědemokratického klubu Michal Hašek a předseda středočeské organizace ČSSD Richard Dolejš, ačkoliv bývalo nepsaným zvykem, že lidé angažovaní ve vrcholné politice jsou do správní rady VZP voleni sněmovnou.

Třetinový princip.

Správní rada má třicet členů. Obsazení deseti míst je v kompetenci vlády a děje se tak jmenováním. Jmenována je i další třetina rady složená ze zástupců zaměstnavatelů. Historicky se to složilo tak, že „vysílajícími organizacemi“ jsou Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Svaz průmyslu a dopravy. Své zástupce jmenují nezávisle na sobě. Tato část rady je nejméně přehledná, úsilí si vyžádala už konkrétnější identifikace některých členů. Zbývající třetina správní rady se nejmenuje, nýbrž volí ve sněmovně, a to na základě nominace politických stran.

Ještě šest.

Z jednoduché matematiky vyplývá, že pokud by měla správní rada VZP navrhnout odvolání Jiřiny Musílkové v plném složení, muselo by být pro nejméně šestnáct jejích členů. Při předpokládané jednotě ve „vládní komoře“ by muselo být pro odvolání ještě šest dalších členů. Což je problém. Člen rady, viceprezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Dalibor Stejskal si myslí, že zaměstnavatelská část jednotně stojí za Jiřinou Musílkovou. Týdeník EURO položil otázku, jak budou hlasovat, alespoň těm, kterým bylo možné se dovolat. Prezident Komory daňových poradců Jiří Nekovář nevidí pro odvolání ústřední ředitelky VZP důvod. „Nucená správa jako právní institut zlepšení ekonomické situace dotyčné organizace byla zneužita kvůli osobní rivalitě,“ prohlásil. Jiřinu Musílkovou podporuje i generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška, ředitel Českomoravské elektrotechnické asociace František Hýbner i předseda představenstva společnosti Proagro Radešínská Svratka Jaroslav Michal, zastupující Zemědělský svaz ČR.
Lze předpokládat, že při pravolevém rozehrání sporu o ředitelku VZP by zástupci zaměstnavatelů měli zaujmout spíše pozici ODS. Řada z nich je však zároveň v pozici zaměstnanců. Například právnička Svazu českých a moravských bytových družstev Eva Batunová nebo ředitel odboru poradenských služeb Svazu českých a moravských výrobních družstev Petr Prchal. Oba jsou však bohužel buď špatně vychovaní, nebo ustrašení, protože redaktorovi týdeníku EURO praštili sluchátkem. Petr Prchal dokonce prohlásil, že o situaci ve VZP není informován.

Klíčová komora.

Hlasování ve správní radě je obvykle veřejné. Lze ale schválit i tajné hlasování, nebo naopak ultraveřejné hlasování po jménech. Dalibor Stejskal tvrdí, že navrhne právě takovýto způsob hlasování. A soudí, že rozhodne pozice představitelů třetí volené komory. Její členka Jana Dvořáková, místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, se už veřejně vyjádřila, že s odvoláním Jiřiny Musílkové nesouhlasí. Stejně tak učinil i člen předsednictva Svazu podnikatelů ve stavebnictví a šéf společnosti Qualiform Lubomír Mikš. Ředitel Ústavu sociální péče v Hrabyni Vladimír Plaček, který se angažuje v ČSSD, odpověděl na otázku, zda by podpořil návrh na odvolání ředitelky VZP, takto: „Na to je teď těžká odpověď. Rozhodnu se na základě argumentů. Čekám na ně a měl bych je mít.“ Personální ředitelka společnosti Aquatest a radní v Praze 2 za KDU-ČSL Monika Turnovská uvedla, že bude hlasovat, jak uzná za vhodné. Chybu ale vidí v systému, kterému vyhoví málokdo.

Profesionálové.

Váhání některých členů rady by mohlo signalizovat, že záměr Davida Ratha prosadit ve správní radě návrh na odchod Jiřiny Musílkové z funkce nemusí být až tak nereálný. V každém případě však budou rozhodující hlasy profesionálních politiků. Kdybychom při plném počtu členů správní rady počítali se stoprocentní podporou odchodu Jiřiny Musílkové ve vládní komoře a se stoprocentně protikladným stanoviskem v komoře zaměstnavatelů, museli by „protimusílkovci“ najít šest spojenců mezi sněmovními delegáty.
U Miloše Patery, poslance za ODS, je velmi pravděpodobná podpora Jiřiny Musílkové. Naopak poslanec za ČSSD Antonín Seďa by měl zřejmě podpořit stranickou linii požadující odvolání. Předpokládejme, že se pro to rozhodne i Vladimír Plaček. To jsou dva hlasy. Zbývající čtyři by museli poskytnout dva zástupci lidovců ve volené komoře (kromě Moniky Turnovské ještě poslanec Vladimír Říha) a dva komunisté – poslanci Stanislav Grospič a Svatomír Recman. Při takto těsných počtech může ČSSD přijít vhod stranou zavržený poslanec Josef Mikuta, zaměstnávající manželku a odmítající podepsat etický kodex. Jeho případné hlasování v souladu se stranickou linií by mělo velký význam. Ani komunisté, ani lidovci však ještě nedeklarovali, jaké stanovisko jejich zástupci zaujmou. Přičemž pozice KSČM je klíčová i pro případné hlasování o osudu ředitelky VZP ve sněmovně.

Nejistá účast.

Ve správní radě VZP nepracují všichni členové se stejným elánem. Někteří to s aktivitou nepřehánějí. Tím pádem je ve hře ještě jedna eventualita, a sice že rada bude hlasovat v neúplném složení, takže ČSSD by mohlo stačit třeba i dvanáct hypoteticky jistých protimusílkovských hlasů. Dalibor Stejskal ale doufá, že jeho kolegové ve správní radě si uvědomují svou odpovědnost a hlasování nevypustí. Sám je v současné době v nemocnici, ale páteční jednání si prý nenechá ujít, i kdyby tam měl přijet na vozíčku.

Správní rada VZP Zástupci státu jmenovaní vládou

  • Martin Bělík, náměstek ministra obrany
  • Rostislav Čevela, ředitel odboru koncepce sociální politiky MPSV
  • Richard Dolejš, předseda středočeské organizace ČSSD
  • Zdeněk Frühauf, poradce ministra financí
  • Karel Goldemund, náměstek ministra financí
  • Michal Hašek, poslanec za ČSSD
  • František Koníček, poslanec za ČSSD
  • Jan Kostelecký, ředitel odboru poradců ministra práce a sociálních věcí
  • Michal Sojka, ředitel kanceláře ministra zdravotnictví
  • Radovan Suchánek, náměstek ministra zdravotnictví

Zástupci zaměstnavatelů jmenovaní KZPS ČR a SPD ČR

  • Eva Batunová, právnička SČMBD
  • František Hýbner, ředitel Českomoravské elektrotechnické asociace
  • Stanislav Klimeš, právník SPD ČR
  • Zdeněk Liška, generální ředitel SPD ČR
  • Jaroslav Michal, předseda představenstva Proagro Radešínská Svratka
  • Jiří Nekovář, prezident Komory daňových poradců ČR
  • Helena Pískovská, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu
  • Petr Prchal, ředitel odboru SČMVD
  • Richard Schwarz, spolumajitel advokátní kanceláře Nemeth, Schwarz a partneři
  • Dalibor Stejskal, viceprezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR

Zástupci pojištěnců volení sněmovnou

ebf - tip - debata

  • Jana Dvořáková, místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče
  • Stanislav Grospič, poslanec za KSČM
  • Lubomír Mikš, člen představenstva Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR
  • Josef Mikuta, poslanec za ČSSD
  • Miloš Patera, poslanec za ODS
  • Vladimír Plaček, ředitel Ústavu sociální péče Hrabyně
  • Svatomír Recman, poslanec za KSČM
  • Vladimír Říha, poslanec za KDU-ČSL
  • Antonín Seďa, poslanec za ČSSD
  • Monika Turnovská, členka rady městské části Praha 2 za KDU-ČSL

KZPS ČR = Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, SPD ČR = Svaz průmyslu a dopravy ČR, SČMBD = Svaz českých a moravských bytových družstev, SČMVD = Svaz českých a moravských výrobních družstev

Pramen: VZP ČR

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).