V cihlové budově poblíž brněnského centra dlouhá desetiletí fungovala sladovna známého pivovaru Moravia. Teď tu však sídlí mnohem progresivnější značka. Lucky Bastard. Soustředí se pouze na svrchně kvašená piva a speciály.
„Děláme na maximální množství, což znamená osm várek týdně,“ vypočítává Jan Grmela, sládek, spolumajitel a zakladatel brněnské značky. Původní profesí je ajťák, ale jak říká, počítače ho přestaly bavit. A tak se spolu s několika kamarády rozhodl, že tehdy chudou brněnskou pivní mapu zpestří vlastním pivem. Psal se rok 2013, když se začala rodit první várka. Mnoho let předtím už ale vařil pivo doma a přitom mu v hlavě bobtnala myšlenka na profesionálnější produkci.
A o Lucky Bastard byl zájem hned od začátku. I díky povedené minimalistické grafice etiket, kterou prostě nepřehlédnete. „K marketingu máme trochu jiný přístup než ostatní, hrajeme si s tím,“ usmívá se Grmela. Původní sektové láhve rozšířily v nabídce i „třetinky“, plast tu ale nehledejte. „Pivo do PET láhví nepatří, umrtvují jej,“ má Grmela jasno.
Protože jsme Lucky Bastard navštívili odpoledne, kdy byla jeho pivnice ještě zavřená, vyzkoušeli jsme piva ze skla. Jako první přišel na řadu svrchně kvašený ležák Lucky Bastard Pale. Pivo s jasnou chmelovou vůní se v ústech prezentuje čistou a výraznou hořkostí, která postupně získává na razanci. Pale s 5,2 procenta alkoholu má velmi dobrou pitelnost.
Nepohrdli jsme ani tmavým speciálem Lucky Bastard Black. Čtrnáctku temné kávové barvy s 6,2procentním alkoholovým nábojem korunuje nijak vlezlá vůně kombinující slad i chmel. Hned v prvním doušku se odhaluje kyselkavý odér, jenž se časem přelévá až do „kávovosti“. Speciál je velmi lehký a představuje velmi dobrou konkurenci tradičním tmavým pivům. •
Pivovar Lucky Bastard Kotlářská 51a, Brno Sládci: Jan Grmela, Mikuláš Radek