Menu Zavřít

Lukáš Musil z RSJ: V akvizicích budeme agresivní

1. 4. 2015
Autor: E15

Nástup tuzemských investorů do podnikatelských nemovitostí typu kancelářských nebo obchodních center přilákal velmi zajímavého hráče. Nový fond RSJ Investment má na nákupy připravené čtyři miliardy korun. A podle ředitele RSJ Private Equity Lukáše Musila nehodlá lovit v levných vodách.

E15: Proč jste se rozhodli pro investice do komerčních realit?

Dosud jsme se zabývali hlavně developmentem a v jeho rámci projekty, které skýtaly roční návratnost vlastního kapitálu kolem dvaceti procent. Chceme však naše zdroje diverzifikovat. Problém je, že peníze uložené u bank nebo ve státních dluhopisech v současnosti prakticky nic nevynášejí. Proto jsme k developmentu potřebovali ještě něco dalšího.

E15:Jaký budete mít investiční horizont?

Fond by neměl dělat spekulace. Jeho strategií bude koupit a dlouhodobě držet. Nemáme ani exitový horizont. Klidně to může být osm, deset i více let. Zatím totiž nemáme problém s likviditou. Samozřejmě ve chvíli, kdy do fondu začnou přistupovat jednotliví kvalifikovaní investoři, tak investiční horizont budeme muset nějak upravit. Určitě to ale nebude méně než osm let.

Fond by neměl dělat spekulace. Jeho strategií bude koupit a dlouhodobě držet. Nemáme ani exitový horizont. Klidně to může být osm, deset i více let.

E15: Kdy fond spustíte?

RSJ Investment otevřeme ve chvíli, kdy budeme mít první investici, kterou do něj budeme chtít vložit. Chtěli bychom, aby tato první investice byla naší vlajkovou lodí, aby byla něčím trofejním.

E15: Neriskujete v době, kdy je v hlavním městě přebytek prázdných kanceláří?

Neobsazenost kanceláří je v Praze vysoká, protože hodně developerů staví spekulativně. Zaměříme se proto na dobře obsazené budovy se stabilními nájemci. V následujících letech totiž nechceme řešit hledání nových nájemců a s někým o ně bojovat. Nehodláme ani kupovat starší poloprázdné budovy a řešit, jak jim dodat novou přidanou hodnotu.

E15: Kolik jste ochotní zaplatit?

Můžeme jít do velmi agresivních transakcí. To znamená, že se můžeme bavit o počátečním výnosu z kupovaného aktiva kolem pěti procent. Typově by mohlo jít například o nemovitosti typu Paláce Euro a Astra na Václavském náměstí nebo o Slovanský dům. Zkrátka reality, u nichž je perspektiva růstu kapitálové hodnoty. Na druhou stranu ovšem nehodláme nikoho cenově přebíjet.

E15: Co přivedlo RSJ do zemědělství?

Máme k celé této sféře blízko a v rámci naší struktury jsou akcionáři, kteří k tomuto oboru mají sentiment. Chceme jít cestou menších farem zaměřených na produkci kvalitních potravin, částečně určitě v biokvalitě. Pokud jde o fond RSJ Land, chceme pokračovat v nákupech půdy, které by pomohly scelit naše stávající zemědělské pozemky.


Čtěte také:

CIF24

Nový fond RSJ nakoupí komerční reality za miliardy

Janečkův fond dá do realit další půl miliardy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).