Menu Zavřít

Lukoil se obává státních firem

6. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Rusko

WT100

Vagit Alekperov, prezident ruské společnosti Lukoil, má obavy z rostoucího vlivu státních firem. Alekperov to uvedl na schůzce s novináři a jeho nezvykle přímočará slova se objevují v době, kdy se v Rusku spekuluje o vzniku obří těžební společnosti, jejímž základem by měla být aktiva Rosněfti.
Lukoil je v Rusku největší těžební firmou, jež dlí v soukromých rukách. V ostatních má hlavní slovo stát, případně úřady ovládají větší část základního jmění. Rosněfť kdysi bývala těžebním podnikem střední velikosti, postupně se však transformovala do současné velikosti. Prvenství dříve patřilo Lukoilu; Rosněfť v sérii aukcí získala podstatnou část majetku po zkrachovalém Jukosu, a to buď přímo, nebo prostřednictvím spřízněných firem.
„Rostoucí vliv státních firem je znepokojující. Nechceme, aby mezi soukromými a státními podniky existovala dělicí čára. Myslím, že všechny podniky by měly být národní,“ řekl šéf Lukoilu. Alekperov patří k nejbohatším lidem v Rusku a otevřeně přiznává, že svůj osobní podíl v Lukoilu bude nadále zvyšovat. Začátkem léta získal 18,3 milionu akcií Lukoilu, za něž zaplatil 1,4 miliardy dolarů. Koncem dubna vlastnil Alekperov 16,9 procenta Lukoilu, dalších 8,3 procenta držel viceprezident Leonid Fedun. Tržní kapitalizace Lukoilu se pohybuje kolem 62,7 miliardy dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?