Menu Zavřít

Lukoil veřejně ve hře

16. 12. 2006
Autor: Euro.cz

ConocoPhillips

Lukoil, největší ruská ropná společnost, oficiálně potvrdila záměr odkoupit od svého amerického akcionáře ConocoPhillips čerpací stanice v Evropě. Týká se to i České republiky a Slovenska. Společnost vlastní v Lukoilu téměř 20 procent akcií. Zároveň má Lukoil zájem uzavřít dohodu o koupi podílu v českých rafineriích v Litvínově a v Kralupech. Minulý týden to řekl viceprezident Lukoilu Leonid Fedun, o ceně se ale podle něj stále jedná.
Conoco provozuje v šesti zemích Evropy 383 čerpacích stanic s názvem Jet. Kromě ČR a SR má čerpací stanice v Maďarsku, Belgii, Polsku a ve Finsku. „Akvizice maloobchodních sítí nám umožní zvýšit prodej rafinovaných produktů o 1,4 milionu tun ročně,“ dodal Fedun. To je téměř o 20 procent více než letošních plánovaných 7,4 milionu tun.
Prostřednictvím svých čerpacích stanic v zahraničí prodal ruský gigant 7,1 milionu tun produktů. Od roku 2000 získal Lukoil více než 2000 čerpacích stanic na severovýchodě Spojených států, nicméně v Evropě se zaměřuje na posílení pozic v oblasti rafinace a prodeje pohonných hmot.
Na základě Fedunova vyjádření se Lukoilu také možná podaří dohodnout na připojení k rafinerským kapacitám české ropné skupiny Unipetrol. ConocoPhillips vlastní 16,33 procenta akcií v České rafinérské, jež provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Stávající spoluvlastníci České rafinérské však mají předkupní právo, které hodlá uplatnit většinový vlastník společnost Unipetrol.
Lukoil produkuje 1,8 milionu barelů ropy denně. V Rusku má čtyři rafinerie, které každý den zpracovávají na 750 000 barelů ropy. Mimo Rusko vlastní rafinerii na Ukrajině, v Bulharsku a Rumunsku s celkovou kapacitou 200 000 barelů ropy denně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).