Menu Zavřít

Lukrativní, ale rizikové. Ukrajinské dluhopisy lákají zahraniční investory

22. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Ukrajinské dluhopisy v letošním roce lákají zahraniční investory, jedna z nejlukrativnějších investičních příležitostí na rozvíjejících se trzích ale není bez rizika, upozorňuje agentura Bloomberg.

Málo rozvinutý sekundární trh na Ukrajině může vést k tomu, že až opadne zájem o riziková aktiva, budou se držitelé ukrajinských dluhopisů zbavovat těchto cenných papírů jen s obtížemi. I kdyby kupce našli, další ztráty by mohl přivodit nelikvidní devizový trh kvůli poklesu hřivny, která je zatím letos nejvýkonnější měnou světa.

„Prodat v krátké době dluhopisy místním za atraktivní cenu by mohl být problém,“ myslí si analytik kyjevské investiční banky ICU Taras Kotovyč.

Toto riziko ale většinu investorů neodrazuje, láká je jedna z nejvyšších úrokových sazeb světa a politická situace po nástupu nového prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajina svůj trh s dluhopisy teprve začíná budovat, její hospodářství se zotavuje z dopadů devalvace a z útlumu způsobeného válkou s proruskými separatisty na východě země. Od začátku roku se podíl zahraničních držitelů ukrajinských dluhopisů denominovaných v hřivnách zvýšil z téměř nuly na 15 procent.


Volodymyrova volba. Zelenskyj čelí tlaku ze všech stran

 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj


Ukrajinská centrální banka letos svou klíčovou úrokovou sazbu už čtyřikrát snížila, naposledy v říjnu na 15,5 procenta.

Zahraniční investoři už letos nakoupili státní dluhopisy denominované v hřivnách v hodnotě 4,1 miliardy dolarů (téměř 95 miliard Kč). Ke snazšímu přístupu na ukrajinský trh s cennými papíry přispěla skutečnost, že se země v květnu přidala k síti Clearstream International. Ta je součástí provozovatele německého akciového trhu Deutsche Börse a zabývá se clearingem, tedy vypořádáním obchodů s cennými papíry. Vláda také zrušila omezení pohybu kapitálu, zavedené v roce 2015 během krize hřivny.

Zatímco pro Ukrajinu jde o značný příliv investic, stále to je méně než třetina prostředků investovaných do větších rozvíjejících se trhů, jako je Rusko nebo Brazílie.

Dále čtěte:

Miliardáři v čele znesvářených států: Porošenko je bohatší než Putin, ale pouze oficiálně

Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

MMF24

Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

Demokracie azbukou. Zelenského na Ukrajině čekají tři zásadní úkoly

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).