Menu Zavřít

Lumius aneb 346 milionů minus. Firmu zaskočil růst cen energetických komodit

28. 11. 2018
Autor: Archiv MF

Jeden z největších dodavatelů energií v Česku Lumius se dostal do potíží kvůli vzestupu cen energetických komodit.

Vzestup cen energií na komoditních burzách mnohé zaskočil. Zatím největší dopad měl na společnost Lumius - sedmého největšího dodavatele elektřiny a plynu na českém trhu. Podle nedávno zveřejněných finančních výsledků hospodařil Lumius loni se ztrátou 346 milionů korun. O rok dříve byl ještě v 65milionovém zisku. Tržby přitom mírně vzrostly na 6,26 miliardy korun.

Pesimismus je cítit i z úvodu výroční zprávy, pod kterým je podepsán majitel holdingu Lumius Pavel Miklas. Ten se loni v červnu osobně ujal vedení společnosti. Ve funkci tehdy skončil dlouholetý ředitel Miloň Vojnar. Zřejmě nejvýrazněji se Vojnar zviditelnil plánem investovat ve vzdálenější budoucnosti do prvního malého modulárního jaderného reaktoru v Česku. Hovořil o něm před necelými šesti lety, kdy se firmě ještě dařilo.


O kolik doopravdy zdraží elektřina: běžná domácnost si připlatí 1300 korun

 ilustrační foto


Lumius se zaměřuje na velké zákazníky z oblasti průmyslu, služeb a veřejného sektoru. Jak lze ale vyčíst z informací ve Věstníku veřejných zakázek, během letošního roku se zde jméno firmy mezi úspěšnými uchazeči neobjevilo ani jednou. Potíže společnosti potvrzuje i fakt, že Lumius na počátku letošního roku ukončil své působení na Slovensku a tamní pobočku poslal do likvidace.

Historie firmy začíná v roce 2002. Nejvíc se Lumiusu dařilo v letech 2009 až 2013, kdy držel pozici čtvrtého největšího dodavatele elektřiny koncovým zákazníkům v Česku. Mezi významné zákazníky před dvěma lety patřila mimo jiné Kofola, Spolchemie, Zlínský kraj, ministerstvo pro místní rozvoj či Správa Pražského hradu; dnes již firma jména velkých zákazníků neuvádí.

Dále čtěte:

ČEZ zdraží od ledna části zákazníků elektřinu o osm procent

Bulharský špás za 7 miliard. Elektrárna, kterou ČEZ prodal jako starý šrot, se vrací do provozu

Zahřeje, ale prodraží se. Velké teplárny ztratily cenovou výhodu

EBF24

Palaščák po prodeji Amper Marketu: Ještě o mně uslyšíte

 Jan Palaščák

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).