Menu Zavřít

Luxus ještě luxusnější

23. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Nadstandardní rezidence jsou stále dražší, nejlevnější byty stagnují

Klienti jsou ochotní platit za luxus stále více, zároveň již vědí, co mají za své peníze požadovat. Ceny nejlevnějšího bydlení stagnují, zákazníci s omezenými finančními prostředky si nevyskakují. Tak definují situaci na protilehlých pólech rezidenčního trhu realitní odborníci. Dodávají ovšem, že mluvit o luxusních a „sociálních“ bytech lze pouze v Praze. „Ještě před pěti lety se prodejci pozastavovali nad reálností prodeje bytu, u kterého se cena pohybovala okolo 60 tisíc korun za metr čtvereční bez ohledu na lokalitu. Dnes lidé platí za kvalitní bydlení na atraktivním místě běžně i více,“ říká Petr Wimmer, ředitel realitního serveru a internetového tržiště nemovitostí InOcean. Ceny levnějších bytů oproti luxusnímu bydlení za posledních pět let tak výrazně nenarostly. „Dá se říci, že ceny se stále pohybují mezi 24 až 30 tisíci korunami na metr čtvereční včetně DPH,“ tvrdí Wimmer.

Adresa již nestačí.

Movití zájemci o byt považují za samozřejmost dobrou adresu. Ta se nemění, oblíbené jsou vyhlášené rezidenční čtvrti, jako například Bubeneč, Hanspaulka, Malvazinky nebo Střešovice, které nabízejí bydlení v blízkosti Hradu a zároveň v zeleni a v sousedství prvorepublikových vil. Zákazníci již však očekávají, že jim developer splní v rámci klientských změn jakékoliv přání, od elektrických slaboproudých rozvodů v bytě, přes tisícilitrové akvárium v obývacím pokoji až po vybudování samostatné oddělené garáže v suterénu domu pro tři automobily. V bytových domech vyžadují služby, jako je vrátnice, nepřetržitá ostraha nebo úklid. „Kupující se zajímají o dispoziční řešení bytu, chtějí prostorné světlé místnosti, samostatnou koupelnu a WC pro takzvanou „master ložnici“ a místnost pro hospodyni,“ říká Petr Vosmík z realitní kanceláře Českomoravská realitní. Pavlína Hajnová z agentury Centers Europe dodává, že se zajímají i o velikost botníku, kam se musí vejít dámské kozačky nebo boty s číslem vyšším než 39. Naopak klienti, pro něž je prioritní cena, se musí spokojit se zajištěným financováním a vědomím, že i za nejmenší klientské úpravy zaplatí zvlášť.

WT100

Bohatí v centru, chudí na periferii.

Developeři bonitě klientů očividně věří. V jejich portfoliích se v posledním roce objela řada projektů nadstandardní úrovně. Špičkové bydlení přímo v centru města nabízí Galerie Myšák ve Františkánské zahradě, k luxusním projektům patří Palác Beethoven v Lázeňské ulici. Orco již téměř rozprodalo byty ve dvou vilách na Ořechovce, kde průměrná cena za metr čtvereční dosahuje sta tisíc korun. Bydlení v blízkosti středu Prahy nabízí i Korunní Dvůr na rozhraní Vinohrad a Vršovic či Zvonařka na Vinohradech. Se zpožděním začala společnost Central Park Praha s výstavbou rezidenční čtvrti u parku Parukářka na rozhraní Vinohrad a Žižkova. Byt s výhledem na celou Prahy bude stát minimálně 4,5 milionu korun, areál nabídne soukromý park a sportovně-relaxační centrum s bazénem, tenisem nebo squashem. Bydlení pro milovníky řeky a města nabízí projekty River Diamond, River Gardens v Prahy 8 a Prague Marina v Praze 7. Synonymem pro nejlevnější bydlení zůstávají nadále sídliště. Ceny panelových bytů stoupaly od roku 2001 vlivem očekávaného vstupu do Evropské unie až o 160 procent jejich výchozí hodnoty. „Vystřízlivění trhu poslalo zejména nejlevnější byty opět o zhruba 30 procent zpátky a jejich cena v posledním roce stagnuje. Nejžádanější panelové byty 2+kk se v Praze pohybují od 1,3 milionu korun a rodinné panelové 3+1 byty začínají na 1,75 milionu korun,“ říká Vosmík. Z nové výstavby realitní kanceláře doporučují projekty v okrajových částech Prahy, jako například Zahradní čtvrť na Zbraslavi, kde se ceny pohybují od 28 tisíc za metr čtvereční nebo výstavbu v Klecanech, kde se dá pořídit metr od 26,6 tisíc korun. Za přijatelné peníze lze prý byt pořídit v Hostivaři, Kbelích, Uhříněvsi nebo Záběhlicích.

Na luxus si v Brně nepotrpí.

Za standardních 35 tisíc korun za metr čtvereční v Praze lze v regionech pořídit nadstandardní byt. Výjimkou není ani druhé největší české město. „Standard, nadstandard, levné startovací či luxusní bydlení, všechno se to v Brně mele v rozmezí 24 až 28 tisíc korun za metr. Chybí tu luxusní centrální lokality s možnostmi nové bytové výstavby jako v Praze. Skutečně nadstandardní či luxusní bydlení proto vzniká spíše individuálními klientskými změnami v průběhu výstavby běžných bytových projektů,“ říká ředitel brněnské realitní kanceláře Real Spektrum Jiří Fajkus.

  • Našli jste v článku chybu?