Menu Zavřít

Luxus přichází

9. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Sal. Oppenheim

ebf - tip - debata

PRAHA (vlp) - Velkým tuzemským bankám a zahraničním institucím orientujícím se na bohatou soukromou klientelu přibude ještě na konci letošního roku významný konkurent. Německá privátní banka Sal. Oppenheim, založená v roce 1798, otevře v České republice své zastoupení. Sal. Oppenheim hodlá využít toho, že trh privátního bankovnictví není v Česku dosud příliš rozvinut. Banky sice mají svá oddělení private bankingu, ale silná banka orientující se pouze na správu majetku fyzických osob na našem trhu dosud chyběla. Z informací týdeníku EURO vyplývá, že v České republice se Sal. Oppenheim zaměří pouze na „velmi náročnou soukromou klientelu“ a počet jejích zákazníků bude zpočátku dosahovat pouze několika desítek či set.
Sal. Oppenheim je z velké části dosud vlastněná soukromým kapitálem. Objem aktiv pod správou banky převyšuje 60 miliard eur (přibližně 1,7 bilionu korun). Oppenheim působí kromě Německa ještě například ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Itálii či Švýcarsku. Ze středoevropského regionu je zastoupena zatím pouze v Rakousku a právě tamní úspěch německé manažery přesvědčil o rozšíření svých služeb v tomto regionu.
Vedením zastoupení Oppenheimu v České republice budou pověřeni dva manažeři, kteří zde dosud působili ve vedení velkých zahraničních bank. Šéfem private bankingu bude bývalý ředitel private bankingu Commerzbank Tomáš Končický. Investment banking Oppenheimu povede bývalý ředitel BNP Paribas Aleš Hrnčíř, jehož v tuzemském zastoupení francouzské banky nahradil Robert Hessenberger z West Landesbank. Oppenheim zatím v České republice bude působit jako zastoupení, později se stane plnohodnotnou bankou.
Situace v private bankingu pro náročnou klientelu se podobá situaci v bankovnictví v polovině 90. let. Tehdy funkci bank kvůli jejich malé flexibilitě a neochotě poskytovat úvěry převzaly leasingové společnosti. V případě správy aktiv bohatých lidí absenci privátních bank do značné míry převzaly soukromé fondy. Správou privátních aktiv se ve větší míře zabývá Commerzbank, ze které do Oppenheimu přešel Končický.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).