Menu Zavřít

Luxusně do terénu

9. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Nové XC 90 v Paříži zářilo

Chcete být hýčkáni kombinací luxusu a praktičnosti? Nejvýraznější novinkou automobilky Volvo, jež se představila na pařížském autosalonu, je model XC 90, který právě takovou univerzálnost slibuje. Na předních sedadlech prý bude mít komfort obvyklý pro luxusní limuzíny a přitom může do terénu. V České republice si ho do začátku podzimu objednalo 42 zájemců, stroj vyjde v nejžádanější verzi D5 na 1 550 000 korun.
Komfortní vybavení převzal model XC 90 ze špičkových verzí ostatních řad severské automobilky, takže posádka se může těšit například na špičkovou audiosoustavu, zabudovaný GSM telefon nebo komfortní sedadla s dostatečným bočním vedením. Kromě toho ale XC 90 nabízí výsuvný displej navigačního systému, oddělené ovládání audia a klimatizace pro zadní sedadla a další praktické a luxusní doplňky.
Samozřejmostí je už v základní verzi kompletní bezpečnostní výbava se šesti až osmi airbagy, ABS, protismykovým a protiprokluzovým systémem. K pohonu vyčlenilo Volvo dva zážehové a jeden vznětový motor. Nejlevnější je pětiválcový turbodiesel D5 s výkonem 120 kilowattů, který svou sílu a především extrémní úspornost potvrdil už v modelech S80, S60 a V70. V nabídce je i zážehový pětiválcový motor T5 s „lehkým“ přeplňováním o výkonu 155 kilowattů, jehož devizou je především nízká hlučnost, dobrý tah ve středních otáčkách a na benzinový agregát velmi dobrá spotřeba. Vrcholem motorizace je pak šestiválec T6 o maximálním výkonu 200 kilowattů, který potěší stabilním vysokým výkonem a hladkým chodem. Výkon je přenášen přes automatickou nebo manuální převodovku primárně na přední kola, zadní náprava se připojuje v případě horších trakčních schopností pomocí spojky Haldex. XC 90 bude na trhu také v sedmimístné verzi, kde prý zbývá ještě dost místa pro zavazadla. Se všemi sedadly se navíc dá rozsáhle manipulovat a třetí řadu je možno zcela zasunout pod podlahu zavazadlového prostoru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).