Menu Zavřít

Luxusní horská chata se špetkou Itálie

7. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Před necelým rokem otevřeli manželé Rácovi jedinečný horský hotel v Malé Úpě, nedaleko Pomezních bud. Moderní design dodal znovu postavené chalupě svěží vzhled a kvalitní italská kuchyně zase láká všechny milovníky dobrého jídla. Jak se majitelé, manželé Dagmar a Adrian Rácovi, k hotelnictví dostali a jaké mají další plány?

* » Pokud se nepletu, ani jeden z vás není z hotelového byznysu. Jak vás napadlo otevřít si butikový hotel?

Dagmar: Naskytla se nám příležitost koupit penzion v srdci malebné Malé Úpy hned pod sjezdovkou, a tak jsme se do toho vrhli po hlavě. Jezdíme s rodinou lyžovat do sousedního Rakouska nebo Itálie a odtud jsme chtěli přinést něco nového, co na Pomezkách chybí. Nemyslím tím vybudovat luxusní butikový hotel, spíš příjemné ubytování na horách, kam se lidé těší na dobré jídlo, pohodlné postele v prostředí, kde jim nebude chybět vůbec nic.

Adrian: Vzhledem k tomu, že jsme zatím plni nadšení a pozitivního myšlení, hned vedle Hradečanky jsme přikoupili další chalupu Jeřabinu, kterou právě rekonstruujeme. Měla by být hotová už na podzim, abychom stihli zimní sezónu.

* » Jaký máte vztah ke Krkonoším?

Dagmar: Krkonoše jsou mým dětstvím, od mala jsem jezdívala do Obřího dolu na soustředění, v pozdějším věku lyžovat na Pomezky. S manželem se sem vracíme více než 15 let. Je to náš druhý domov. Vždy se nám líbila komorní atmosféra na Pomezkách, kde se zachovala krásná příroda a krkonošská horská architektura. V kombinaci s příjemnými lidmi jsme si tu vždy báječně odpočinuli.

* » Můžete se pochlubit skvělou restaurací, kde se specializujete na italskou kuchyni.

Proč právě ta? Proč jste nezvolili tradiční krkonošskou? V dnešní době, kdy je trendy vařit regionálně.

Adrian: Na Pomezkách nedávno vznikl koncept Trautenberk, lokální pivovar s restaurací, kde vaří skvělou českou kuchyni. My jsme se rozhodli přinést alternativu ve formě italské kuchyně, která je ve své podstatě velmi jednoduchá, chutná a dá se říci, že patří k nejoblíbenějším na světe. Navíc máme italská jídla oba rádi.

Dagmar: Naše kuchyně je založená na čerstvých lokálních a sezónních surovinách – maso, mléčné výrobky i zeleninu odebíráme od místních farmářů.

Spoustu produktů si děláme sami, třeba domácí těstoviny nebo chleba.

* » Jaký je koncept Hradečanky?

Adrian: Snažili jsme se tu vytvořit pocit domova, přírodní materiály, teplé barvy, detaily, které zútulňují každý kout chaty. Dále je to pravá italská kuchyně a prémiová vinotéka. Chceme uspokojit široký okruh zákazníků a milovníků vína, snažili jsme se proto vybrat to nejlepší, co jsme na našich cestách za vínem našli. Máme tu uskladněných 400 druhů od renomovaného Château Cheval Blanc, Château Mouton Rothschild až po moderní vinařství Obelisk z Moravy. Víno je i dobrá investice, co neprodáme, vypijeme. Do konceptu jsme přidali také náš Mammut Skibar a zanedlouho budeme otvírat i obchod s outdoorovým vybavením stejné značky. Vždyť nikdo se nesbalí perfektně. Hradečanka je ale ideálním místem i pro firemní akce a teambuildingy, svatby a další gastro zážitky. Jednoduše „hory se vším všudy“, v zimě i v létě.

* » Pro koho jste ji budovali?

Dagmar: Pro lidi, kteří mají rádi hory a přírodu, ta tu je famózní. Pro ty, kteří po túře nebo lyžovačce ocení dobré jídlo, pití a v neposlední řadě pohodlnou postel. Opravdu nepřeháním. Dobře se vyspat přes víkend nebo na dovolené je podle nás základ. Budovali jsme ji i pro rodinu a naše společné kamarády. Máme se teď kde scházet na čerstvém vzduchu u skleničky dobrého vína.

Adrian: Díky naší poloze máme zákazníky i z Polska.

Ani Praha není daleko. Kořeny a zázemí máme v Bratislavě, a tak nás často navštěvují i milovníci hor ze Slovenska.

* » Jak vznikl design Hradečanky? S kým jste spolupracovali?

Dagmar: Spolupracujeme s architektonickou kanceláří OK PLAN, s Luďkem Rýznerem a jeho kolegy. Hlavní budova Hradečanky si zachovala typický krkonošský ráz, jaký má už téměř sto let. Naším cílem bylo dodržet architekturu v Malé Úpě, ale nebáli jsme se ani kontrastu s moderní budovou. Proto jsme k hlavní stavbě připojili prosklený skibar.

* » Co vás na podnikání v hotelnictví překvapilo?

MM25_AI

Dagmar: Překvapilo nás, že je už mnoho lidí, kteří dokážou ocenit kvalitu. Proto je naší každodenní mravenčí prací udržet a zlepšovat kvalitu ubytování a gastronomie.

  • Našli jste v článku chybu?