Menu Zavřít

Lžimagistři, lžiinženýři ...

4. 5. 2007
Autor: Euro.cz

České posedlosti tituly se chopila volná ruka trhu.

KL24

Není tomu dávno, co kolegyně hledala brigádu pro syna. A našla zajímavý inzerát: „Psaní referátů a diplomových prací, mzda cca 30 000 korun za měsíc.“ To už je slušný přivýdělek. Více informací nám nabízejí stránky www.referatyzababku.cz, pod nimiž je dokonce podepsán – proč nejmenovat – jistý Petr Lukáč, jenž je dosažitelný přes ICQ a v obci na Zlínsku. Jestliže s ním navážete spolupráci, dostanete prý i fakturu.
Z webu nelze necitovat: tým má pro kupující nachystány obchodní podmínky, objednávkový list, reklamační řád i normostránkový ceník (od 130 korun za esej až po 250 korun za stranu rigorózní práce) s cenami platnými od 1. března 2007. Možná nejvtipnější jsou procentní příplatky za expresní vyhotovení. To je byznys! Když někdo zapomene na odevzdání diplomky, obrátí se na experty, trošku jim „přisype“ a je za vodou. Nutno dodat, že server není jediný a že podobné stránky (www.seminarky.cz, www.cheathouse.com) běží již delší čas. Znám rovněž lidi, kteří se takto živí, a takzvané urban legends vyprávějí příběhy o pedagozích, kteří si oponovali vlastní dizertace…
Šmelina a podvody s texty, jinak se toto „plagiátorství“ nazvat nedá, nejsou českým specifikem. V anglosaském světě i v Evropské unii už existují programy, jež v archivovaných materiálech prohledávají slovní vazby a jsou schopné posoudit míru kopírování (Turnitin, Urkund). Novinkou je i testování autorství formou náhodně vynechaných slov, která musí původce díla při obhajobě doplnit. Psychologové tvrdí, že skutečný autor to hravě zvládne. Vznikla též specializovaná organizace JISC. Jaká kontrola existuje v Česku? Nulová. Bohužel, často mám pocit, že práce nikdo ani nečte, natož aby řešil, jak vznikly.
České posedlosti tituly se tedy chopila volná ruka trhu. Kromě těch, kteří věří v čest, či smysl poznání, mohou smutnit i politici. Takový Stanislav Gross, jehož 33 stran opsaného textu vzbudilo roku 1999 údiv, by si možná pár stránek navíc přikoupil. Naštěstí už jeho diplomku z archivu PF UK vyplavila velká voda. A což teprve známý enfant terrible Jan Kavan: „Diplomovou práci jsem psal, ale téma vám říkat nebudu,“ sdělil před lety Týdnu. To u pana Lukáče si konkrétní téma vybrat můžete.

  • Našli jste v článku chybu?