Menu Zavřít

Macau strádá. Kasina se nevzpamatovala ze státního zásahu

2. 9. 2016
Autor: Diego Delso, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Čínská zóna s osobitým režimem Macau trpí nedostatkem zanícených hráčů. Zásah čínské vlády stál hazardní firmy miliardy dolarů.

Výnosy herního průmyslu na čínském území poprvé po 26 měsících zastavily propad. Zaznamenaly meziroční růst o 1,1 procenta, což je nejlepší výsledek za více než dva roky. Ani to ovšem neznamená, že by hazard v Číně lapal po dechu. Jak uvádí CNN, ztráty společností jsou v miliardových objemech a zahraniční investice do herního průmyslu ustaly.

Bývalá portugalská kolonie Macau je dnes speciální administrativní zónou, ve které je regulace byznysu ze strany komunistické vlády minimální. Jde zároveň o jediné území Číny, na kterém je povolený hazardní byznys. I proto jde o lukrativní sektor, který na malém území v roce 2013 vygeneroval zisky ve výši 45 miliard dolarů, což bylo sedmkrát víc, než dokázalo vydělat proslulé Las Vegas.

Noční Macau.

Kapsy vlastníků kasin v Macau se začaly prohlubovat před dvěma lety. Čínská vláda se rozhodla výnosný byznys zregulovat. V rámci protikorupčních opatření zrušila speciální status takzvaných VIP hráčů. Kabinet prezidenta Si Ťin-pchinga rozhodl také o omezení počtu hracích stolů v kasinech a snížení času, který mohou v oblasti strávit zahraniční návštěvníci.

Hazardní společnosti v Číně to zasáhlo tak tvrdě, že loni zaznamenaly rekordní propad výnosů o 34 procent. Šlo o pětileté dno. O velikosti přínosu herního byznysu pro ekonomiku Macaa svědčí fakt, že loňské HDP oblasti pokleslo meziročně o 20 procent. Méně movitých hráčů totiž způsobilo také pokles tržeb hotelů a restauračních zařízení.

Domácí investice

Podle odhadů profesora ekonomie na univerzitě v Macau Ricarda Siu tvoří hazard zhruba 60 procent ekonomiky Macaa. Návazné sektory dalších 11 procent. Podle ekonoma je jediným možným řešením pro oblast změna pravidel pro střední třídu gamblerů. Jedině oni prý mohou nahradit významné ztráty způsobené odchodem nejbohatší klientely. To však může trvat roky.

Vláda se spoléhala na rozvoj rodinného turismu, investovala v Číně i v zahraničí do masivních kampaní prezentujících Macau jako historickou oblast ideální pro rodinné pobyty. Zdá se však, že tento boj nevyhraje.

CIF24

Výhled pro letošní rok zatím nevypadá pozitivně. Tržby turistického sektoru jsou aktuálně o 9,1 procenta nižší než ve stejném období loňského roku. Situaci a chybějící investice ze zahraničí se teď pokouší zvrátit domácí společnosti. Skupina Wynn právě otevřela nové kasino za více než pět miliard dolarů a společnost Sands China se chystá kolaudovat novou čtvrť „Pařížské Macau“.


Čtěte také:

Čína si chce posvítit na kasina v Macau

Jaroslav Kantůrek: Hazardní průmysl v Macau

Jaroslav Kantůrek: České lustry září i v Macau


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).