Menu Zavřít

MACH PŘED SOUD

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Kriminalita

Bývalého prezidenta fotbalového klubu Sparta Praha Petra Macha obžalovalo minulý týden Městské státní zastupitelství v Praze ze tří trestných činů. Případem se zabývá městský soud. Podle žalobce se Mach dopustil podvodu, porušování předpisů o o běhu zboží ve styku s cizinou a krácení daně, poplatku a podobné dávky.

Mach v roce 1991 sjednal tři úvěry u Československé obchodní banky (ČSOB) pro svou firmu Mach, s. r. o., ve výši 160 milionů korun na nákup luxusních autobusů. Tyto autobusy údajně poté prodal firmě Setrax, přestože byly zastaveny. Setraxu pak prodal i celou svoji společnost, přičemž jejím majitelům podle obžaloby zatajil, že jeho společnost má velké dluhy u ČSOB. Současně touto transakcí bance znemožnil, aby získala dohodnutou zástavu.

CIF24

Kromě toho Mach koupil v Německu luxusní vůz BMW, který přivezl do ČR, aniž za něj údajně zaplatil clo. Automobil pak v roce 1993 vyvezl na Ukrajinu, prodal ho a oznámil krádež, uvádí státní zastupitelství. Od pojišťovny tak mohl vylákat pojistku ve výši 3,5 milionu korun.

Mach byl zvolen prezidentem Sparty v roce 1992, kdy klubu přislíbil finanční injekci více než 150 milionů korun. Jeho působení ve Spartě však bylo neprůhledné a média často spekulovala o jeho podezřelých machinacích s financemi klubu . Fotbalový tým nakonec v květnu 1996 prodal košickým Východoslovenským železárnám.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).