Menu Zavřít

Máchovo jezero žije nejen sportem a rekreací

16. 7. 2018
Autor: Regata Máchovo jezero, a.s.

Kdo ví, jak by tento kraj vypadal dnes, kdyby podle legendy sem jednou nezamířil král a císař Karel IV. na lov vysoké. Jelen lovcům unikl, ale ti se v lesích plných močálů bažin tak ušpinili, že to vnuklo králi myšlenku, jak by bylo krásné, kdyby se tu mohli vykoupat.

Protože přání vladaře je vlastně rozkazem, byl tu založen rybník. Jestli se v něm někdy Karel IV. koupal, není známo, ale jisté je, že sem k Máchovu jezeru ročně míří desetitisíce návštěvníků. Důvodů je tu hned několik. Zaprvé je to určitá tradice z dob, kdy se ve třicátých letech v propagačních materiálech tato oblast nazývá největšími lázněmi pod širým nebem u nás a je srovnávána s takovými letovisky, jako jsou na Riviéře.

Čistá voda je základem

Není nutné ovšem přehánět, i tak má Máchovo jezero a jeho okolí kladů více než dost. Vzhledem k tomu, že většina návštěvníků sem jezdí kvůli koupání, je důležité, že čistota vody je stabilní a i za tohoto nezvykle teplého letošního počasí velmi dobrá. Dokládají to analýzy vzorků vod nabíraných v Máchově jezeře, na přítocích a v rybnících ležících nad ním i pod ním. Je to výsledek dobré spolupráce Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která má jezero ve své gesci, Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, města Doksy i Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero.

Díky kvalitě vody se před třemi lety na jezero vrátila i možnost rekreačně sportovního rybolovu, jenž určitě zpestří zdejší pobyt. Tuto aktivitu si zde mohou užít nejen rybáři, ale i laická veřejnost, protože k lovu stačí nákup povolenky a dodržování rybářského řádu pro Máchovo jezero. Je zde celkem šest úseků vyhrazených pro sportovní rybolov ze břehu, kde lze chytat na udici prakticky po celou sezónu, a to od začátku dubna do konce listopadu.

 Máchovo jezero (Zdroj: Archiv)

Letos se k tomu přidává lov z loděk, který bude zkušebně povolen po skončení hlavní sezóny od prvního září. Rybáři mohou využít především zázemí v jednoduchých vytápěných chatkách autokempu Klůček, v jehož sousedství je jeden z nejatraktivnějších rybářských úseků, určený pouze pro hosty tohoto kempu.

Romantika v noci i v okolí

Pobyt u Máchova jezera není ale jen o koupání nebo rybaření. Návštěvníci se ho mohou vydat poznávat na čtyřech výletních lodích se jmény spjatými s Karlem Hynkem Máchou – plavidla Jarmila, Hynek, Máj a Racek, které v létě zajišťují nejen pravidelnou lodní dopravu, ale také vyhlídkové, noční, individuální a další romantické plavby.

Pravidelná lodní přeprava má celkem osm zastávek, ale pro letní prázdniny tu jsou připraveny i noční plavby největší lodí Máj, a to vždy ve středu a v sobotu. Je možné se domluvit a na plavbě soukromé, například pro skupiny výletníků nebo jako součást svatebních oslav. Je ovšem nutné počítat s tím, že o plavby je momentálně enormní zájem. Není ovšem nezbytné svůj zájem zaměřit jen na jezero samé. Aktivní turisté jistě rádi zamíří do romantického okolí, kde jsou například hrady Bezděz a Houska, na nichž jsou na celé léto naplánovány nejrůznější jarmarky, koncerty, rytířská klání či divadelní představení.

Máchovo jezero

ebf - tip - debata

Koncerty, divadlo i kino

K příjemně strávenému odpočinku určitě patří i kulturní prožitky. Právě letos čeká návštěvníky Máchova jezera novinka, kterou připravila KulturaDoksy.cz, příspěvková organizace města. „Kulturní léto u Máchova jezera“ je řetězec rozmanitých akcí, které se rozběhly koncem června a skončí zářijovým vinobraním v areálu hotelu Port. Výstavy, řezbářské sympozium a především festivaly.

Ten nejznámější, srpnový festival taneční hudby Mácháč, se uskuteční ve dnech 24. až 25. srpna, ale pozornost si zaslouží například rodinný festival Rozmarné léto (21. července), odehrávající se na pláži Klůček, na malých pódiích s hudbou a s divadélky pro děti. Součástí kulturního léta budou koncerty populárních hudebníků, jako je kapela Žlutý pes či zpěvák Tomáš Klus. Na zámku v Doksech jsou pak na programu pravidelná divadelní představení a znovuotevření se dočkalo i letní kino. Základním místem pro promítání bude areál zámku, ale turisté se díky mobilní promítací technice mohou těšit i na jiná místa, včetně pláže. Zkrátka Máchovo jezero, pro mnohé pak po domácku „Mácháč“ je místem kde to žije nejen sportem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).