Menu Zavřít

MAĎAŘI JDOU DO OSTRAVY

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

AliaChem

PRAHA – Moravské chemické závody (MCHZ), které jsou od ledna loňského roku odštěpným závodem společnosti AliaChem, přebírá maďarská firma BorsodChem. Jednání o prodeji MCHZ uzavřely obě strany s tím, že maďarský investor přebírá většinu výroby MCHZ. Maďaři budou mít v nově vytvořené společnosti BorsodChem–MCHZ 97,5 procenta a AliaChem si podle smlouvy ponechá po dalších pět let zbývající podíl. Změna vlastníka se týká tisícovky ze současných zhruba jedenácti set zaměstnanců MCHZ. V ostravském areálu MCHZ zůstává ve vlastnictví AliaChemu výroba pryskyřic a nedávno dokončená spalovna.

CIF24

Představitelé firem uvedli, že kontrakt prospěje všem zúčastněným. AliaChemu pomůže řešit napjatou finanční situaci a firmě BorsodChem rozšířit výrobu polyuretanových pěn. Ostravskému závodu umožní větší využití jeho kapacity, což je předpoklad pro zachování dosavadního počtu pracovních míst. Kolik BorsodChem za MCHZ zaplatí, odmítli sdělit, protože se ve smlouvě dohodli, že výši kontraktu nezveřejní. Dřívější informace uváděly, že se vyjednávalo o částkách, které se pohybovaly mezi 50 až 60 miliony dolarů.

Dohodu o prodeji MCHZ se podařilo uzavřít, přestože AliaChem dosud nemá kvůli konkursu na mateřskou společnost Chemapol Group vyřešeny vlastnické vztahy. Prodej MCHZ nicméně podpořil nejen koordinační výbor věřitelských bank AliaChemu, ale nakonec i věřitelé Chemapol Group.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).