Menu Zavřít

Maďaři staví dva ruské reaktory 250 km od Vídně. Rakousko chystá žalobu

3. 5. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0/Barna Rovács (Rovibroni)

Rakousko musí akceptovat rozhodnutí sousedního Maďarska, řekl k výstavbě dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Paks Attila Aszódi, vládní zmocněnec pro výstavbu projektu. Odmítá, že by reaktory ruské výroby byly nebezpečné. Jediná maďarská atomová elektrárna Paks je 250 kilometrů vzdálená od Vídně. Rakousko se jí obává a k tomu přistupuje nově i strach z výstavby dvou nových jaderných bloků.

Projekt elektrárny Paks je v rámci EU kontroverzní i tím, že je financován ruskou stranou. Evropská komise sice projekt Paks 2 schválila, ale rakouské obavy tím nerozptýlila.

Zmocněnec maďarské vlády pro výstavbu nových reaktorů Attila Aszódi v rakouském deníku Standard čtenářům vysvětloval, že není třeba se bát. Energetická závislost Evropské unie na Moskvě se podle něj tímto projektem nezvýší, daleko více ji ovlivňuje dovoz zemního plynu z Ruska.

Nové reaktory Maďarsko potřebuje mimo jiné i proto, že nemá například dostatek vodních zdrojů, aby mohlo pokrývat svou potřebu elektřiny jako Rakousko.

„Jaderná energie je pro Maďarsko jedinou možností jak vyrábět elektřinu bez emisí skleníkových plynů, bez toho, aby výroba byla závislá na počasí,“ zdůraznil Aszódi.

V elektrárně Paks už stojí čtyři reaktory, které jsou v provozu od 80. let. Jejich životnost byla prodloužena na padesát let minimálně do roku 2032. Poté musejí být nahrazeny novými. „Tyto dva nové bloky by měly být postaveny v následujících deseti letech,“ dodal zmocněnec.

Reaktory v JE Paks
Název bloku Typ reaktoru Výkon Spuštění Odstavení
Paks-1 VVER-440/213 470 MW 1983 2032
Paks-2 VVER-440/213 443 MW 1984 2034
Paks-3 VVER-440/213 443 MW 1986 2036
Paks-4 VVER-440/213 473 MW 1987 2037
Paks-5 VVER-1200 1114 MW není známo není známo
Paks-6 VVER-1200 1114 MW není známo není známo

Zdroj: hu.wikipedia.org/wiki/MVM_Paksi_Atomerőmű

Rakouská vláda se chce bránit žalobou u Evropského soudního dvora kvůli nedovolené podpoře výstavby maďarskou vládou. Evropská komise na začátku března oznámila, že maďarská finanční podpora neporušuje unijní pravidla a neomezuje hospodářskou soutěž.

Maďaři zadali zakázku firmě Rosatom bez veřejné soutěže. Většinově má být financována ruským úvěrem ve výši deseti miliard eur (270 miliard korun). Maďarsko se zavázalo, že případné zisky z prodeje elektřiny budou použity ke splácení investice a ne na další rozvoj elektrárny.

S Rusy máme dobré zkušenosti

Attila Aszódi tvrdí, že Brusel velmi podrobně zakázku zkoumal a nakonec dostala zelenou. Proto by mělo i Rakousko akceptovat tuto energetickou volbu svého souseda. Elektrárnu Paks-2, tedy dva nové rektory, má stoprocentně vlastnit maďarská státní firma a Rosatom v ní nemá mít žádné zastoupení, zdůraznil Aszódi.


Rakouský aktivista: Jaderný odpad si zahrabejte u Prahy, když je tak bezpečný

Převoz jaderného odpadu, ilustrační foto


Odmítl, že by dohoda s Ruskem porušovala sankce EU. Navíc okolní země v regionu včetně Rakouska z Ruska dovážejí zemní plyn. Pokud by Maďarsko nepostavilo dva nové bloky, jeho závislost na dovozu plynu z Ruska by ještě stoupla. Celkový rozpočet je 12,5 miliardy eur, tedy 337 miliard korun.

„Máme dobré zkušenosti s ruskou technologií už od 80. let. Náš ruský partner postaví bezpečnou elektrárnu,“ odmítl obavy Rakouska, že by byly ruské reaktory nebezpečné.

CIF24

O elektrárně Paks čtěte také:

Rusové postaví jaderné reaktory v Maďarsku. Povolil to Brusel

Další dodávky plynu i elektrárna: Putin s Orbánem si notovali

Vladimir Putin na setkání s Viktorem Orbánem


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).