Menu Zavřít

Maďarsko zavádí "otrocký zákon", zvyšuje limit na přesčasy. Opozice se bouří

13. 12. 2018
Autor: Martin Pinkas, Euro

Maďarský parlament dnes přes odpor opozice schválil novelu zákoníku práce, lidově zvanou "otrocký zákon". Ta zvyšuje roční limit přesčasových hodin pro zaměstnance. Proti novele, jejíž přijetí se opozice neúspěšně pokusila zablokovat, stejně jako v sobotu demonstrovalo několik tisíc lidí. Schválen byl také kontroverzní zákon, který podřizuje správní soudy ministru spravedlnosti.

Novela zákoníku umožňuje, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Přesčasy mohou být nově nahrazovány či propláceny v časovém období až tří let.

Kromě odborů proti novele protestovala prakticky celá parlamentní opozice, která hodlala její schvalování minimálně zpomalit pomocí bezmála tří tisíců pozměňovacích návrhů. Ty ale vládní strana Fidesz v pondělí všechny bezprecedentně smetla ze stolu v rámci jednoho jediného hlasování.

Opozice se proti tomuto postupu při dnešním zasedání hlasitě bouřila. Předseda parlamentu nemohl kvůli chaosu schůzi řídit ze svého křesla, ale z parlamentních lavic. Hlasování provázely i další procedurální nesrovnalosti.

Před budovou parlamentu se proti „otrockému zákonu“ i dnes konala demonstrace. „Zrádci, zrádci“ a „Orbáne běž k čertu“ skandoval podle agentury Reuters zástup kolem dvou tisíc rozzlobených nespokojenců. V proniknutí do parlamentu jim zabránilo několik stovek policistů.


Češi mění zaměstnání jednou za pět let. Nejčastěji v lednu a v září

 Češi častěji mění práci, ilustrační foto


Ke střetům ale došlo, až když se dav přesunul k vedlejšímu vchodu do budovy. Někteří z protestujících pak začali házet různé předměty, na což strážci pořádku odpověděli pepřovým sprejem.

Sněmovna dnes odhlasovala mimo jiné i kontroverzní zákon, který dává ministru spravedlnosti pravomoc jmenovat předsedy správních soudů a dohlížet na jejich rozpočet. To podle kritiků narušuje dělbu moci a podkopává principy právního státu. Změnu budou ještě posuzovat orgány Rady Evropy, maďarská vláda je podle agentury Reuters ochotna se jejími doporučeními řídit.

EBF24

Nebývale jednotná maďarská opozice nicméně považuje za nelegitimní celé dnešní hlasování.

Dále čtěte:

Pět věcí, které vám nikdo neřekne, než se stanete šéfem

5 tipů, jak zvládnout v práci „den blbec“

Postavte se bossingu: tyto signály napoví, že vás šéf zneužívá

Magnet na migranty: do Česka přijíždí za prací rekordní počet lidí

Orbán: Starý pořádek se zhroutil, nový řád budou určovat východní státy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).