Menu Zavřít

Maďarští Scoutlabs nasadili do boje proti škůdcům tvrdá data a začali vábit investory. Peníze do nich vložili i čeští Depo Ventures

27. 6. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Scoutlabs
  • Startup Scoutlabs se zabývá digitálním monitoringem škůdců na polích. Řeší tak problém s nezodpovědným užíváním pesticidů i s jejich omezenou účinností
  • V počátečním kole investic získal v přepočtu 46 milionů korun. Český fond Depo Ventures do podniku vložil 2,5 milionu
  • Dlouhodobý potenciál Scoutlabs nespočívá jen v samotném produktu, ale také v možnostech monetizace dat, upsellingu a cílení na nové trhy

Investice do boje proti škůdcům se vyplatí. Jelikož hmyz každoročně na polích zničí potraviny, které by nasytily miliardu lidí, a účinnost pesticidů se nadále snižuje, je třeba proti nenasytným záškodníkům využít sofistikovanější metody. K úspěšným startupům, které využívají k ochraně zemědělských plodin tvrdá data a počítače, patří Scoutlabs.

Firma pochází z Maďarska a právě ukončila počáteční kolo investic s hodnotou vkladů 46 milionů korun. Vedle zahraničních investorů Interactive Venture Partners, SVG Thrive a Impact Ventures do ní investovali také čeští Depo Ventures. Skupina andělských investorů založená Michalem Ciffrou vložila do mladého podniku 100 tisíc eur, tedy přibližně 2,5 milionu korun.

Čeští Depo Ventures se spřáhli s mistrem světa F1 Rosbergem a zainvestovali do německé platformy s ojetými elektromobily
Přečtěte si také:

Čeští Depo Ventures se spřáhli s mistrem světa F1 Rosbergem a zainvestovali do německé platformy s ojetými elektromobily

„Scoutlabs má ambici stát se globálním hráčem, což potvrzuje i investice putující ze Spojených států. Investor Impact, který patří mezi největší tamější vlastníky půdy, může také výrazně pomoci se škálováním na americký trh. Dlouhodobý potenciál Scoutlabs nespočívá jen v samotném produktu, ale také v možnostech monetizace dat, upsellingu a cílení na nové trhy,“ říká Jan Krahulík, investor z Depo Ventures.

Digitální past na škůdce

Spoluzakladatelé Scoutlabs Donát Posta, který se ve své zemi umístil na žebříčku Forbesu 30 pod 30, a Jimmy Fong sami začínali jako zemědělci. Protože 99 procent běžně užívaných přípravků na hubení škůdců se jim jevilo jako neúčinné, začali se zabývat digitálním monitoringem hmyzu a zpřístupnili ho milionům farmářů po celém světě.

Outstream Placeholder

Cílem Scoutlabs je vybudovat systém, který bude pomáhat zemědělcům činit rozhodnutí na základě exaktních dat. Tým odborníků vyvíjí nejhustší síť digitálních pastí pro přesné sledování migrace a rojení hmyzu, což zemědělcům umožní bojovat proti škůdcům udržitelnějším a účinnějším způsobem. A to navíc v době, kdy tento boj ztěžuje změna klimatu.

Sezóna škůdců se prodlužuje

Jak se na jaře otepluje čím dál dříve, hmyz se líhne či budí ze zimního spánku už v únoru nebo březnu a prodlužuje se sezóna, kdy je aktivní, potřebuje jíst a může se množit. To vše je umocněno skutečností, že z ekologických důvodů se také doopravdy snižuje účinnost pesticidů.

EBF24

Předpisy ohledně složení přípravků na ochranu rostlin se zpřísňují, zatímco na polích rostou odolné kolonie hmyzu, takže zemědělci musí aplikaci insekticidů několikrát opakovat, jak upozornil Jan Kazda z Katedry ochrany rostlin České zemědělské univerzity v Praze. Konkrétně v Česku letos představuje problém například mšice maková.

Jednoduše chytré zemědělství. Český startup Agdata pomáhá farmářům i obcím šetřit pomocí digitalizace
Přečtěte si také:

Jednoduše chytré zemědělství. Český startup Agdata pomáhá farmářům i obcím šetřit pomocí digitalizace

Jiní škůdci pak už během jara stihli poničit téměř desetinu úrody v okolí Kladna, kde zemědělci vypotřebovali postřik za několik stovek tisíc a využili nejvíce chemie za posledních 10 let. Podle Jakuba Hofmana z výzkumné skupiny Recetox je potřeba navázat hlubší spolupráci mezi zemědělci a vědci. Řešení, jako je monitoring od Scoutlabs, potenciálně může sloužit jako první spojnice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).