Menu Zavřít

Madridské prokletí pokračuje

12. 3. 2010
Autor: Euro.cz

EURO light

Nic nepotěší Čecháčka tolik, jako když velkohubost a nadýmavost mocných následuje spektakulární pád. V tomto ohledu si na příjemné zážitky nemůžeme v poslední době stěžovat. Krátce po zadostiučinění z vyřazení Ruska ve čtvrtfinále hokejového turnaje zimní olympiády rozjasnilo leckterou líc minulý týden fiasko Realu Madrid v Lize mistrů UEFA.
Bělásci z Madridu vypadli v osmifinále nejvýznamnější klubové soutěže už pošesté v řadě, takže je čím dál zřejmější, že image velkoklubu stojí víc na silných slovech („Jsme hladoví a finále Champions League se bude hrát u nás,“ významně zdvihal obočí prezident klubu, španělský miliardář Florentino Pérez) a rozhazování miliard (loni Real nakoupil nové hráče za více než čtvrt miliardy euro) nežli na sportovních výsledcích.
Od roku 2000 klub vystřídal pět trenérů, šest prezidentů a dobrých dvacet fotbalových superstar včetně Beckhama, Figa či Zidana. Nejnověji angažuje například Ronalda či Brazilce Kaká, které přeplatil z klubů, jež věru ani v krizi nevyhlašují stav nouze, z Manchesteru United, respektive z AC Milán. Oba tyto kluby jsou zajímavé pro srovnání. Milánský klub sice v posledních třech letech mezinárodní scéně také nevévodí, ale půst není zdaleka tak dlouhý jako v madridském případě. V posledním čtvrtstoletí v jeho čele stojí jediný šéf, jímž je Silvio Berlusconi, a za posledních deset let angažoval jen tři trenéry. Na jeho mezinárodní soupisce je 15 hráčů z Itálie (na madridské jen 9). A co teprve manchesterský gigant. I ten vede od roku 1986 jediný prezident, již legendární Alex Ferguson, jenž je zároveň trenérem prvního týmu. Tento dlouhodobý systematický koncept učinil z United nejbohatší klub planety a sezonu co sezonu se projevuje i ve sportovních výsledcích. Na jeho základní soupisce je dokonce 19 britských hráčů.
Takže má Real prostě jen sportovní smůlu, anebo je něco shnilého v základech?

CIF24

Popisek
Cristiano Ronaldo a Kaká se radují předčasně. V osmifinále Champions League je minulou středu vyřadil Olympique Lyon. Real Madrid nepřešel do čtvrtfinále už pošesté za sebou.

  • Našli jste v článku chybu?