Menu Zavřít

Magazín Rolling Stone míří do Asie. S expanzí pomůže miliardářský synek

27. 9. 2016
Autor: Profimedia.cz

Poprvé za téměř půl století své existence přijal magazín Rolling Stone nabídku investice zvnějšku. Podle vzájemné dohody by singapurská společnost BandLab měla v časopisu získat necelou polovinu a pomoci západní značce v expanzi na asijské trhy.

„Je to velký okamžik,“ sdělil agentuře Bloomberg Gus Wenner, který v časopisu odpovídá za digitální sekci. „Nabízí se nám možnost vzít značku Rolling Stone a přivést ji na nové oblasti a trhy,“ dodává syn zakladatele hudebního magazínu Janna Wennera. Historicky prvním investorem zvnějšku s koupí 49procentního podílu za dosud nezveřejněnou částku je singapurská BandLab technologies.

Tu vlastní osmadvacetiletý Kuok Meng Ru, syn jednoho z nejbohatších asijských miliardářů Kuka Khoona Honga, který zbohatl na palmových olejích. BandLab provozuje sociální síť s cloudovou platformou pro hudebníky a jejich fanoušky.

Meng chystá impérium

„Zaměřujeme se na zákazníky a inovativní obchodní model,“ uvedl k věci Meng. „Naším cílem je stát se globální firmou,“ dodává. Koupě podílu v Rolling Stone není jeho první investicí. Do portfolia společnosti, která je zčásti financována z prostředků jeho otce (za ně ji koneckonců i zakládal), již patří Swee Lee singapurský producent hudebních nástrojů, hudební aplikace CompoSR nebo designérské studio Mono Creators ze San Francisca.

Přečtěte si o miliardové akvizici v chemickém průmyslu:

Miliardová akvizice: chemický gigant Lanxess koupí americkou Chemturu

Ilustrační foto

„Sdílíme stejnou vizi, jsme zhruba stejného věku. To znamená hodně,“ uvedl Gus Wenner. Dosáhnout dohody oběma stranám i tak podle agentury Bloomberg trvalo patnáct měsíců. Na jejím začátku byla Wennerova a Mengova společná náklonnost k blues a Bobu Dylanovi, na konci pak prodej podílu a plánované vytvoření pobočky Rolling Stone International v Singapuru.

Specifická Asie

Tu by měl řídit právě Meng a skrze ni i usměrňovat další expanzi časopisu na asijské trhy, kde se značka dosud netěší stejné prestiži jako na Západě. „Záleží přitom hodně na tom, jak se Mengovi v jeho nové roli podaří zacílit specifika čínské, japonské a korejské scény,“ píše Bloomberg.

Do redakčních záležitostí údajně BandLab zasahovat nehodlá. Na starost by měl mít výhradně mezinárodní aktivity časopisu, jeho zapojení do pořádání živých akcí (koncertů) a propagaci či objevování nových oblastí a trhů. Jinými slovy by měl prorazit tam, kde to Rolling Stone podle Wennera již zkoušel, ale bez výraznějších výsledků.

Wenner starší zakládal časopis Rolling Stone v roce 1967 v San Franciscu. Největšímu úspěchu se těšil v sedmdesátých a osmdesátých letech. S nástupem online médií na přelomu tisíciletí však začal (podobně jako většina ostatních tištěných periodik) ztrácet čtenáře a zisky z reklamy. I tak uvádí, že má v současnosti na celém světě kolem 65 milionů čtenářů a téměř osmnáct milionů fanoušků na sociálních sítích. Globálně je k dostání 12 jazykových edic časopisu. V první polovině letošního roku pak počet návštěvníků jeho online varianty meziročně narostl o čtyřicet procent.

CIF24


O ekonomice a investicích čtěte více:

Řecký výprodej pokračuje. Číňané ovládli největší přístav

Ekonomicky nejsvobodnější zůstává Hongkong, Česko si výrazně polepšilo


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).