Menu Zavřít

Magistrát sníží spotřebu svých budov. Využije i vodu z Vltavy

31. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pražský magistrát sníží energetickou náročnost Nové radnice, Městské knihovny, Nové úřední budovy a Staroměstské radnice. Projekt v hodnotě 50 milionů bude splácen z úspor. Za deset let by úspory měly dosáhnout 54 milionů korun. Uvedla to radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN /Trojkoalice).

Spotřeba zemního plynu se sníží zhruba o 40 procent, což by mělo vést ke snížení emisí oxidů dusíku o 60 procent. Snížena by měla být také spotřeba elektřiny a vody. „Pokud by garantovaná výše úspor nebyla v některém roce dosažena, smlouva zavazuje dodavatele doplatit plně chybějící část úspor v hotovosti. Město tak získalo přínosný projekt, na kterém nemůže prodělat,“ sdělila Plamínková.

Letos v lednu pražský magistrát se společností AB Facility podepsal smlouvu a v tomto roce budou postupně dokončena úsporná opatření. Plný provoz je naplánován od začátku roku 2018 do roku 2027.


Magistrátní budovy mají být smart. Čtěte:

Praha chce zkušebně vybavit své budovy chytrými technologiemi

Současné magistrátní sídlo, Škodův palác


Pro realizaci byla zvolena metoda energetických služeb se zaručenými úsporami energie EPC (Energy Performance Contracting), která spočívá v tom, že byl vybrán jediný dodavatel, který navrhuje řešení a odpovídá za zhotovení i deklarované výsledky. „Vtip metody EPC spočívá v tom, že celý projekt se v průběhu platnosti smlouvy sám zaplatí,“ uvedla radní.

CIF24

V rámci úprav budou vyměněny plynové kotle za kondenzační, světla na chodbách či okna. Nově budou budovy ochlazovány vodou z Vltavy. Tato metoda je již využívána například v Klementinu nebo v Národním divadle. Několik objektů v Praze již vodu z řeky tímto způsobem podle magistrátu využívá, mírně ji oteplí či ochladí a vrací do vodního toku zpět.

Snížení energetické náročnosti budov je jedním z opatření, která jsou součástí strategie adaptace Prahy na klimatickou změnu a z uplatňované nízkouhlíkové strategie, jejichž cílem je připravit město na zvyšování teploty a častější extrémy počasí.

Dále čtěte:

Magistrát sází trávu i les. Chce být do roku 2020 zelenější

Sucho ničí pražské stromy. Magistrát připravuje strategii pro boj s klimatickými změnami


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).