Menu Zavřít

Májce zamával a dělá nový byznys

12. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Desítky lidí by chtěli podnikat s mými penězi, říká čerstvý miliardář

Emoční sepětí s firmou, z níž odešel, může být silnější, než si Leoš Novotný, dnes už bývalý většinový majitel tuzemské konzervárenské jedničky Hamé, asi dokázal připustit. Na začátku letošního dubna potvrdil akvizici, při níž svou bohatou nevěstu, jak s oblibou říká, předal do rukou islandské investiční společnosti Nordic Partners. Pupeční šňůru od svého dítěte z jihomoravských Babic tím ale definitivně nepřestřihl. Stále používá vizitky s logem Hamé a jeho prémiových značek Otmy, Znojmie, Veselé Pastýřky a Hamánku. V potravinářské firmě si ponechal část akcií a věnuje jí nadále část svého času. „Pořád vůči ní pociťuji velkou odpovědnost, mám ji k lidem, kteří se mnou vše nějaký pátek táhli. Také kvůli svému jménu bych chtěl, aby šla firma správným směrem,“ říká Novotný. S Islanďany se dohodl na tom, že jim pomůže naplňovat některé vize v zahraničí. Současně přitom rozjíždí svůj nový byznys.

PŘESTUP K BIOPALIVŮM?

„Potravinářský obor, i když ho mám nejvíc přečtený, už pro mě nebude dominantním,“ tvrdí šestačtyřicetiletý Novotný, který konzervaci potravin vystudoval na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a potraviny ho dosud doprovázely po celý profesní život. „Mám čtyři projekty, které jsou zatím v plenkách, proto o nich nechci mluvit,“ brání se prozradit, kam hodlá investovat miliardy korun z prodeje Hamé. Nedostal přes pět miliard, jak uváděla některá média, k této sumě se ale cena měla blížit, což však Novotný odmítl potvrdit. „Ne všechny peníze použijete okamžitě, proto mě nyní zajímá private banking. Obrací se na mě také desítky lidí, ať jim půjčím kapitál a rozjedou mi parádní byznys. Přitom ze svého nechtějí dát ani korunu,“ potkává se miliardář s naivními představami „investorů“, k nimž řadí například nabídku na výrobu cigaret.
První z projektů, s nímž je Novotný nejdál, má v plánu rozjet do dvou měsíců. „Týká se oblasti, jež v současné době není mediálně příliš v módě,“ dává si pozor, aby neprozradil nic konkrétního. Doplní pouze, že bude v České republice. Už dříve se přitom nechal slyšet, že se zajímá o obnovitelné zdroje energie. A netají se tím, že ho láká venture capital. Že by snad krizový kapitál nalil do biopaliv? Zvlášť pokud jde o biolíh, se kladná odpověď zdá přímo vyloučená. Trn z paty by přitom vytrhl kupříkladu společnosti Korfil, která stále oddaluje dostavbu a zprovoznění lihovaru v Hustopečích u Brna. „Jednáme s potenciálními strategickými partnery, protože situace se hodně zkomplikovala,“ potvrdil šéf Korfilu Ivo Filla. Věří, že novou fabriku, která už spolkla miliardu a čtvrt, se podaří rozjet do konce letošního roku. „S panem Novotným se známe, komunikujeme s ním. Zatím ale ohledně vstupu významného partnera nelze nic deklarovat,“ uvedl Filla. Bývalého majitele Hamé však údajně přitahuje druhý směr v biopalivech – metylester řepkového oleje (MEŘO). Zdroje týdeníku EURO hovoří o tom, že do něj chce investovat asi miliardu korun. Ani MEŘO není příliš atraktivní byznys - současné tuzemské kapacity jsou nevytížené, více biosložky se k nám dováží, než vyváží, a k tomu Agrofert staví v Lovosicích novou velkou fabriku.

EBF24

ČICH A BULDOČÍ POVAHA

„Jsem činorodý člověk a mám před sebou nové věci,“ říká Leoš Novotný a čeká na posvěcení své private equity firmy Českou národní bankou. „Vždycky mě bavilo vstoupit do společností, které na tom nejsou z různých příčin dobře, ale mají potenciál,“ poznamenává. Tak ho poznal i Josef Kotrba, partner firmy Deloitte, jež byla poradcem při prodeji Hamé. „Soustředí se na akvizice firem, které jsou hluboko pod svým potenciálem, a svou buldočí povahou je dotáhne o kus dál. Má čich na příležitosti,“ charakterizoval Novotného. Ten se u připravovaného obchodu nejspíš obejde bez asistence Deloitte. „V koupích si hodně věří, na místním trhu necítí potřebu pomoci,“ říká Kotrba.
Ze čtyř projektů, na nichž moravský podnikatel pracuje, má být pouze jediný v zahraničí, kde je přitom mnohem víc příležitostí. Chce se zaměřit na oblasti, které poznal už ve svých potravinářských aktivitách – Rumunsko, Maďarsko, Ukrajinu a především Rusko. Spoléhá na svého syna, který mu má být společníkem. „Skoro od patnácti let je v cizině, vystudoval v Anglii, zná jazyky a svět vnímá jinak než naše generace. Když se podíváte do Číny, řeknete si, co bych tam dělal, ale on se učí čínsky. Teď ještě vyrazí do světa, aby se něčemu přiučil,“ dodává. Leoš Novotný junior začíná pracovat pro americkou firmu, která ve své londýnské a vídeňské kanceláři vytváří nástupní ostrůvek pro investory z Ameriky do střední a východní Evropy.
Z mnoha hodin, jež v Hamé odpracoval jako hlavní akcionář, dnes Leoš Novotný věnuje firmě asi desetinu času a „dojíždí“ započaté strategické plány v zahraničí, především ve Vietnamu. „Je tam levná pracovní síla a zboží určené pro ruský trh se vyrobí výrazně levněji. Ale důvodů proti je také stále hodně,“ komentuje rozhodování o tom, zda si má nový majitel Hamé pořídit fabriku v této asijské zemi. Už delší dobu pokukuje také po investici v Číně. „Ročně tam firma nakupuje množství výrobků a polotovarů, proto uvažujeme o tom, zda z řady dodavatelů vytvořit jednu společnost. Jednak by od nich odebírala zboží, jednak prodávala výrobky z Česka, které mají šanci se na tamním trhu uchytit, třeba kojenecká výživa,“ předpokládá Novotný. Proniknout do Číny označuje za drahý špás, ale perspektivní.
Byznys je jenom jedna část života, zjišťuje podnikatel po letech, kdy pro Hamé pracoval šest dní v týdnu. Nyní přemítá, co s volným časem: „U dětí už nenapravím, abych se jim víc věnoval. Chci pilovat jazyky, číst knížky a udělat si pilotní průkaz. Zůstanu u tenisu a kola, golf i teď považuji za ztrátu času. To ovšem neznamená, že si konečně neudělám zelenou kartu.“

BOX:
Vyšperkované Hamé Proces prodeje Hamé byl delší a náročnější, než je obvyklé. Prodávající akcionáři věnovali nadstandardní pozornost a péči výběru strategického partnera a vyjednání optimálních prodejních podmínek. Tolik hodnocení advokátní kanceláře Havel & Holásek, která akvizici právně zajistila. Kupní smlouva má i s přílohami několik set stran. „Hamé nebylo na prodej za každou cenu. Šest let ho obletovali potenciální kupci, kteří se ale nepochlapili, a jméno vítěze bylo nakonec překvapivé. Nordic Partners byla černá karta, kterou jsme vytáhli z klobouku,“ dokreslil akviziční proces Josef Kotrba z Deloitte. Poradci zhodnotili jednání se zástupci islandské firmy takto: měli pragmatický přístup, dali jasnou nabídku s minimem podmínek a poměrně rychle směřovali k cíli. „Nikdy jsem prodej nebral jako prioritu, souběžně s aktivitami kolem něj jsem dále firmu zvětšoval. V roce 2006 jsem koupil dvě firmy na bagety, fabriku v Rumunsku, což Hamé sice dál rozvíjí, ale pro aktuální prodej není zatížení těmito náklady nejšťastnější,“ uvědomuje si Leoš Novotný. Vyšperkování před akvizicí už nechal na poradcích. „Nejde o to, něco zkreslovat, naopak je nutné se vyvarovat nesrovnalostí a představit co nejkvalitnější informace. Při prezentaci je velmi důležité vyhmátnout, co zájemce kupuje,“ připomíná Kotrba.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).