Menu Zavřít

Majetkový úřad uspěl ve sporu o Fischerovy boeingy. Šlo o 2,45 miliardy

20. 9. 2017
Autor: Honza Groh, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uspěl v soudním sporu s německou společností Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF), ve které má většinový podíl podnikatel Václav Fischer. Ve sporu šlo o zhruba 2,45 miliardy korun, které firma požadovala za dvě dopravní letadla Boeing 737 zadržená před 11 lety při konkurzu na Fischerův majetek.

„Věřím, že stejně jako ÚZSVM v domácím sporu uspěje i ministerstvo financí v rámci mezinárodní arbitráže se stejnou společností. Naše právní pozice je silná,“ uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Německá firma požaduje podobnou částku i v mezinárodní arbitráži. Proti Česku ji zahájila loni v prosinci.

AMF tvrdí, že bez náhrady přišla o obě letadla kvůli neoprávněnému prohlášení konkurzu na Fischerův majetek, kvůli dvojitému neoprávněnému zápisu letadel do konkurzní podstaty a také v důsledku finálního prodeje strojů za nízkou cenu, která odrážela jejich nedostatečnou údržbu. V arbitráži firma AMF argumentuje tím, že stát neochránil její investici do letadel a zodpovídá za selhání konkurzních soudů.

Boeingy skončily v Nigérii

Letadla kvůli složitým soudním sporům stála téměř pět let odstavená na ruzyňském letišti. Nakonec se prodala v roce 2010 za víc než dva miliony dolarů. Podle zpráv v médiích skončily boeingy v Nigérii.

MMF24

Konkurz na Fischerův majetek byl v České republice zahájen v roce 2005 poté, co o dva roky dříve vyplynuly na povrch finanční potíže Fischerových firem. Fischer s konkurzem nesouhlasil a po několika odvoláních dosáhl v roce 2008 u Nejvyššího soudu jeho zrušení. Nejvyšší soud tehdy výrok zdůvodnil tím, že na Fischerův majetek už byl dříve zahájen konkurz v Německu.

Přečtěte si také:

Další ztráta pro Invii. Po Fischeru s ní ukončila spolupráci i Exim tours

CK Fischer loni klesl zisk o 15 milionů. Končí spolupráci s Invií

Podnikatel Fischer zahájil arbitráž proti Česku kvůli zadrženým boeingům


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).