Menu Zavřít

Majiteli Zentivy klesl ve čtvrtletí zisk o téměř 30 procent

28. 4. 2011
Autor: profit

Francouzské farmaceutické firmě Sanofi-Aventis SA klesl v prvním čtvrtletí zisk o téměř 30 procent na 1,2 miliardy eur (28,9 miliardy Kč). Pokles způsobil slabý prodej očkování proti prasečí chřipce a rostoucí konkurence levnější generik u několika léků. Sanofi-Aventis je podle tržeb čtvrtým největším výrobcem léků na předpis na světě a vlastní českou Zentivu.

Foto: Miloslav Hamřík

Prodej očkování proti prasečí chřipce výrazně podpořil hospodaření firmy ve srovnatelném období loni, letos však o něj příliš velký zájem nebyl. Celkové tržby se ve čtvrtletí snížily o 1,5 procenta na 7,779 miliardy eur. Tržby z prodeje očkovacích látek klesly o 38,3 procenta na 602 milionů eur.

EBF24

Sanofi-Aventis se letos v únoru dohodla na převzetí americké biotechnologické firmy Genzyme za více než 20 miliard dolarů (324,5 miliardy Kč). V dnešním prohlášení dodala, že začlenění Genzyme začalo velmi dobře a příští měsíc chce přezkoumat celou nabídku léků Genzyme a zhodnotit, které pro ni budou prioritní. Genzyme má deset léků ve fázi klinického testování a tři jsou ve slibné závěrečné fázi. Genzyme rovněž uvedla, že její tržby v prvním čtvrtletí stouply o sedm procent na 1,009 miliardy USD a zatím nebyly začleněné do výsledků Sanofi, napsaly agentury AP a Reuters.

Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého rivala Aventis. Skupina je stoprocentním vlastníkem české Zentivy, která patří mezi největší výrobce generických léků ve střední Evropě. List E15 tento měsíc uvedl, že všechny evropské dceřiné firmy Sanofi-Aventis věnující se výhradně produkci generik, což jsou levnější kopie léků, kterým vypršela patentová ochrana, budou sjednoceny pod značkou Zentiva. Spojením produkce vzniká třetí největší výrobce generických léků v Evropě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).