Menu Zavřít

MAJORITA DO NĚMECKA

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

PragoNet

PRAHA (ČTK) – Deutsche Telekom získá majoritu ve společnosti PragoNet. Na valné hromadě pražské telekomunikační firmy byl oficiálně vyhlášen vítězem nedávného výběrového řízení. Jak německá firma uvedla, za majoritní balík akcií zaplatí celkem 25 milionů USD, tedy zhruba miliardu korun.

„Získání majoritního podílu v PragoNetu je pro nás klíčovým faktorem pro vstup na český telekomunikační trh, řekl Jeffrey A. Heldberg, člen správní rady Deutsche Telekomu. Německá firma má právo získat navýšením základního jmění 34 procent akcií PragoNetu, a to úpisem akcií celkem za zhruba 610 milionů korun. Po splnění některých podmínek (obrat a zisk) by měl její podíl vzrůst na 51 procent. Pražští radní v březnu vyslovili souhlas, aby oba kroky po sobě bezprostředně následovaly tak, aby se okamžitý výnos pro pokladnu hlavního města zvýšil. Město Praha má dosud ve firmě 86 procent akcií, zbytek patří Dopravnímu podniku.

WT100

Tendr na strategického partnera PragoNetu byl napaden některými pražskými zastupiteli, zejména z Unie Svobody a KDU–ČSL (EURO 13/2000). Ti považovali za podivné, že se druhého kola soutěže zúčastnil již pouze Deutsche Telekom, když další uchazeči, Aliatel a Telenor, svou nabídku v druhém kole nepodali.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).