Menu Zavřít

MAJSKÝ ODKOUPIL PODÍL POÓRA

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

N a f t a     G b e l y

Slovenský podnikatel a miliardář Jozef Majský (52) odkoupil od šéfa trnavského představenstva opozičního Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Poóra 45,9procentní balík akcií Nafty Gbely. Majský tvrdí, že tento podíl koupil za 400 milionů korun. Majský dále poznamenal, že se dosud nerozhodl, zda si akcie ponechá, nebo je prodá.

Premiér Mikuláš Dzurinda počátkem února prohlásil, že rozhodující balík Nafty Gbely se vrátí zpět do rukou státu. Trnavský podnikatel Poór již dříve navrhl zpětný prodej svého podílu v Naftě Gbely Fondu národního majetku (FNM) SR za stejnou cenu, za níž je získal. Podle mís-topředsedy vlády Ivana Mikloše byl však Poórův návrh nepřijatelný.

Balík 45,9 procenta akcií Nafty Gbely koupila v srpnu 1996 tehdy zcela neznámá společnost Druhá obchodní, a. s., která za tento podíl s tržní hodnotou přes tři miliardy korun zaplatila pouze 500 milionů korun.

Vláda Dzurindy nadále trvá na tom, že je pro ni nepřijatelné zpětné odkoupení akcií Nafty Gbely, které v minulých dnech podle ministra vnitra „zvláštní výměnou získal od Vladimíra Poóra jiný významný podnikatel, známý náklonností k nynějším vládním stranám, Jozef Majský.

MMF24

„To, že někdo drze prohlašuje, že tím podporuje vládu, ještě neznamená, že je to tak, a za druhé, že nebudeme jednat, uvedl ministr vnitra Ladislav Pittner ve zjevné narážce na prohlášení Majského, že firmu odkoupil za 400 milionů korun proto, aby zabránil jejímu kolapsu a aby mohla začít opět fungovat ku prospěchu nynější koaliční vlády.

Majský je prezidentem a jediným majitelem holdingu SIPOX. S podnikáním začínal před listopadem 1989, kdy obchodoval s chemickými produkty včetně ropy. V letech 1991-1992 sponzoroval nemalými finančními částkami Vladimíra Mečiara, poté se stal jeho odpůrcem a začal podporovat opoziční sdělovací prostředky (deník Sme a Radio Twist). Ve svém impériu asi čtyřiceti firem zaměstnává přes třicet tisíc lidí. „Pokusí-li se mne Mečiar zničit, pošlu mu zaměstnance před vládní budovu, poznamenal Majský v roce 1997.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).