Menu Zavřít

MAKLÉŘŮ JE MOC

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K a p i t á l o v ý     t r h

Těžká doba dolehla na ještě nedávno jedno z nejlukrativnějších pracovních míst u nás - na povolání makléře. Komise pro cenné papíry totiž s definitivní platností potvrdila, že neobnoví makléřské zkoušky do doby, než pro ně budou vytvořena pravidla běžná všude v okolním světě. Kdy to bude, se neví, protože to vyžaduje změnu zákona. Komise přerušila zkoušky mimo jiné z důvodu nízké náročnosti, s čímž však někteří makléři, kteří jimi prošli, polemizují.

Udělování licencí bylo přerušeno již v květnu loňského roku a od té doby se u nás doma nenarodil žádný nový makléř. Tuzemský trh s cennými papíry to však podle mnohých nijak výrazně nepoškodilo. Ten je totiž makléři doslova přehlcen a současných 1537 osob určených pro výkon tohoto povolání je více než dostatečných. Skutečně aktivních jich je stejně jen pár stovek.

WT100

K tomu všemu se totiž připojuje další v poslední době znatelný jev - ubývá zaměstnavatelů, totiž brokerských firem, a to doslova kvapem. Komise eviduje nyní již několik desítek žádostí o ukončení brokerské živnosti. Důvodem jsou existenční problémy mnoha firem. Brokeři se stahují rovněž z pražské burzy. Jen v minulém týdnu jich ubylo pět a mezi nimi třeba Akro Capital. Burza dnes eviduje jen 66 svých členů. Ještě před dvěma lety jich měla něco přes stovku.

Znatelný úbytek obchodníků s cennými papíry způsobil, že na tomto postu začal boj o přežití. To by mělo vyhovovat šéfům makléřských firem, kteří tak mají z čeho vybírat, a přetlak na trhu by měl hnát ceny makléřů dolů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).