Menu Zavřít

Malá česká korida

22. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Předseda dozorčí rady Hurych může být brzy vyměněn

Zdeněk Hrubý, který před dvěma týdny odešel na vlastní žádost z postu náměstka ministra financí, by mohl vystřídat v čele dozorčí rady Českého Telecomu a společnosti Eurotel Jiřího Hurycha. Týdeníku EURO to potvrdil zdroj z vedení Fondu národního majetku (FNM).

Úkol splnil, může jít.

Důvod: někteří vysocí státní úředníci již zřejmě nedůvěřují Hurychovi natolik, nakolik mu důvěřovali ještě loni v červnu, kdy ho zvolili za šéfa dozorčí rady Českého Telecomu. Místopředseda FNM Pavel Kuta spekulaci o nedůvěře vůči Hurychovi odmítá. „Dle mého názoru Jiří Hurych již splnil svůj úkol, pro který byl do čela dozorčí rady Českého Telecomu jmenován. Tím byla příprava společnosti na privatizaci,“ řekl týdeníku EURO Kuta, který je také členem dozorčí rady Českého Telecomu. Na post nového předsedy dozorčí rady se uvažovalo také o šéfovi FNM Janu Juchelkovi, ten prý ale o tuto funkci neprojevil zájem. Takže jediným kandidátem zůstal Hrubý, přestože si s ministrem financí Sobotkou již delší dobu příliš nerozuměl. O Hrubém se také hovořilo v souvislosti s volbou pěti nových členů do Rady Českého telekomunikačního úřadu.
„S panem Hurychem jsem o svém dalším působení v dozorčí radě Českého Telecomu hovořil (minulé úterý - pozn. red.), ale to je předčasná debata. Pokud budu vyzván, abych se tohoto úkolu chopil, tak to samozřejmě přijmu,“ řekl týdeníku EURO Hrubý. V pozici náměstka ministra financí působil od roku 2002 a měl na starosti mezinárodní vztahy, privatizaci a revitalizaci.

Hurych neví.

„Na ministerstvu financí jsem byl odpovědný i za privatizaci Českého Telecomu. Všichni máme pochopitelně zájem na tom, aby vypořádání této velmi klíčové transakce mezi státem a firmou Telefónica proběhlo bez jakýchkoli problémů a v co nejkratším čase. Pokud budu v čele dozorčí rady, bude vypořádání pod kontrolou stejného týmu, který byl za privatizaci odpovědný,“ vysvětluje Hrubý, který má pověst velice zdatného úředníka.
„O tom, že by mě chtěli odvolat, nemám žádnou oficiální informaci. Myslím si, že by šlo o poměrně nešťastný krok vzhledem k procesu vypořádání transakce s Telefónikou,“ řekl týdeníku EURO Jiří Hurych.
„Ministerstvo financí k tomuto kroku nevydalo žádný pokyn. Naší prioritou je zdárné dokončení transakce,“ sdělil týdeníku EURO mluvčí resortu Marek Zeman. K této akci však nelze přistoupit až na řádné valné hromadě, která je svolána na 23. června 2005. Telefónica totiž dle informací týdeníku EURO již příští týden podá žádost Evropské komisi (EK), aby vyslovila souhlas s akvizicí Českého Telecomu. Pokud verdikt EK bude kladný, transakce se vypořádá k termínu řádné valné hromady. Svolání mimořádné valné hromady výlučně kvůli této výměně by vyslalo signál, že ve firmě se děje něco fatálního. Proto se prý uvažuje o tom, že Hurych v dozorčí radě zůstane do valné hromady, ale bude brzy odvolán z postu předsedy dozorčí rady a následně jmenován prvním místopředsedou, kterým je nyní Hrubý. Ten by zároveň byl jmenován předsedou. K odvolání by nedošlo, pokud by Hurych na funkci předsedy rezignoval.

MMF24

Který úředník to bude?

Jelikož transakce má být dokončena rychle, už nyní se hovoří o tom, kdo zůstane za český stát v dozorčí radě. Když se prodávala Komerční banka, stát do dozorčí rady delegoval šéfa FNM Jana Juchelku.
Ministr financí prosadil do smlouvy s Telefónikou, že stát bude mít v dozorčí radě - údajně do konce roku 2007 - vedle lidí španělského vlastníka jednoho zástupce. Zatím se neví, kdo se stane touto privilegovanou osobou, nicméně zdroje týdeníku EURO tvrdí, že Hrubý to nebude. „Kdo bude stát zastupovat v příštích letech v dozorčí radě, ještě nebylo dohodnuto,“ řekl týdeníku EURO místopředseda FNM Kuta.

Motivační akciové programy Ve stopách Srby Hrubý by si v čele dozorčí rady Českého Telecomu trochu vylepšil svou finanční situaci. Předseda má měsíční plat kolem 150 tisíc korun, což je zhruba dvojnásobek příjmu ostatních členů. Předseda má navíc nárok na služební auto. Nicméně tento příjem bude nesrovnatelný se sumou, kterou může dostat, pokud ve společnosti ČEZ, v níž je místopředsedou dozorčí rady, využije výhody akciového motivačního programu podobně, jak to po svém nedávném odchodu z postu náměstka z ministerstva průmyslu a obchodu udělal Václav Srba. Členové dozorčí rady, kteří nejsou státními úředníky, mají možnost nakoupit omezený počet akcií za tržní cenu z doby, kdy nastupovali do funkce. Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž říká, že Srba uzavřel opční smlouvu poté, co deklaroval odchod ze všech funkcí ve státní správě (v prosinci 2004 - pozn. red.). „Pan Hrubý je v tuto chvíli členem dozorčí rady ČEZ a bude záležet na něm, zda možnosti využije,“ dodal Kříž. Hrubý týdeníku EURO řekl, že o využití či nevyužití takové možnosti nebude spekulovat. V Českém Telecomu byl pro členy dozorčí rady, kteří byli voleni valnou hromadou, akciový motivační program zrušen, což se týká Hrubého i Hurycha.
Srba letos 18. března koupil 150 tisíc akcií firmy ČEZ po 81 korunách a o tři dny později z nich prodal 80 tisíc akcií po 380 korunách. Tím vydělal více než 18 milionů (v hrubém). Nákupní cena pro členy dozorčí rady ČEZ odpovídá šestiměsíčnímu průměru ceny akcií před nástupem do funkce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).