Menu Zavřít

Malá myška spolkla vypasenou kočku

28. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Firma Thomas Cook nezadržitelně ustupuje ze slávy

Úspěšný podnikatel musí vědět, kdy má svoji firmu budovat malými krůčky a kdy vsadit všechno na jednu kartu. To alespoň tvrdí Lloyd Dorfman, majitel společnosti Travelex Group, která loni za 440 milionů liber koupila finanční část staré a obdivované společnosti Thomas Cook, která již 161 let po celém světě poskytuje devizové služby individuálním cestovatelům a zároveň platební převody firmám (viz rozhovor na str. 42). Náhle se mladá, 24 let existující firma Travelex, kterou Dorfman vypiplal z jediné směnárny v centru Londýna, stala největším nebankovním poskytovatelem globálních devizových služeb. Sám její majitel přiznává, že ještě před dvěma lety by ho nic podobného nebylo napadlo. A to nejen proto, že byla Thomas Cook Financial Services (TCFS) dvaapůlkrát větší než Travelex, ale také protože si ani v okamžicích největšího opojení nedokázal představit, že se mu někdy taková příležitost naskytne.
A v tom to právě je. „Ve skutečném světě byznysu nejdou věci nikdy zprava doleva nebo shora dolů a každý rok není bohatá úroda,” říká Dorfman. „Nesmíte se fixovat na to, co přinese příštích pět nebo deset let, ale musíte se zapojit… Pokud jste správně naladěn, tak ve svém oboru včas rozpoznáte jedinečnou šanci.”

Mezi velké hráče.
Ta šance nastala v roce 2000, když se britská společnost Thomas Cook rozhodla prodat svoji finanční divizi. Dorfman ihned poznal, že se objevila jedinečná příležitost posunout svoji firmu mezi velké hráče. V listopadu předminulého roku uzavřel smlouvu o koupi Thomas Cook Financial Services za 440 milionů liber a v březnu 2001 tuto částku zaplatil. Díky tomu jedním tahem získal všechny pobočky společnosti Thomas Cook, zabývající se devizovými službami. Koupí však Dorfman vyděsil ratingové firmy, jež dokonce uvažovaly o tom, že jeho podniku sníží rating. Krátce před uvedenou transakcí totiž vydal dluhopisy za 75 milionů liber. Ratingová společnost Moody′s se obávala, že by negativní cash flow ve výši osmnácti milionů liber, způsobené koupí společnosti Thomas Cook, příliš firmu zatížilo. Vše záleželo na uskutečnění plánovaných synergií. Dorfman veškeré chmury zahnal, neboť se mu podařilo hned v prvním roce uspořit 20,8 milionu liber. Jeho snahu ocenila Moody′s tím, že potvrdila předchozí rating B2 a ohodnotila firmu jako stabilní. „Dalo by se říct, že dnes je Travelex skoro na stejné úrovni, jako byl před koupí Thomase Cooka,“ říká Ted Barac, analytik společnosti Moody′s.
V současné době má společnost Travelex obchodní vztahy v devadesáti sedmi zemích a každý rok poskytuje služby více než 29 milionům zákazníků.

WT100

Nebezpečné euro.
Dosavadní úspěchy však neznamenají, že budoucnost Dorfmanova podniku je bezproblémová. Největší nebezpečí pro něj představuje nástup společné měny euro. „Devizový obchod Travelexu je založen na tom, že lidé, kteří cestují po Evropě, si chtějí vyměnit peníze. Ti nadále nebudou jeho služby potřebovat,“ konstatuje analytik Barac. Dodává ale, že evropské trhy již nepředstavují tak velký podíl na obchodech Travelexu. Díky koupi obrovské sítě poboček Thomase Cooka má v současné době společnost větší zázemí ve Spojených státech a v Asii.
Možný nástup eura ve Velké Británii také ovlivní Dorfmanovo rozhodnutí, zda vstoupit na burzu, či nikoliv. Již před koupí TCFS uveřejnila agentura Dow Jones zprávu, že Travelex chystá primární emisi akcií v hodnotě jedné miliardy liber. Tato transakce se však zatím neuskutečnila. Dorfman říká, že s primární emisí počká do doby, než ve Velké Británii proběhne referendum o přijetí společné měny. Tvrdí rovněž, že nástup eura je pro jeho firmu velkou příležitostí. Banky se podle něj budou stále více snažit své devizové služby přesunout právě na specializované společnosti, jako je Travelex. „Koláč bude sice menší, avšak my z něj budeme mít větší kus,“ je si jist Dorfman. Je tomu ale skutečně tak?

Tahanice o klienty začínají. Bankéři tvrdí opak. Svými službami se prý budou orientovat na drobné klienty. „Dnes je trend takový, že se banky snaží poskytovat své služby pod jednou střechou. Snaží se obsloužit klienta se vším všudy včetně finančních operací,“ uvádí Markéta Šichtářová z pražské pobočky Volksbank. „Naopak se v současné době spíše spojují banky, které se dříve zaměřovaly čistě investičně, a vytvářejí naprosto univerzální instituce. Finanční ústavy, které byly zaměřeny pouze na velké klienty, se nyní poohlížejí i po zákaznících z retailu. Operace na devizovém trhu jsou vlastně mimobilanční, takže banky žijí především z poplatků. Nenesou pak žádné riziko, jako v případě, že by poskytly úvěr,“ dodává Šichtářová.
Kdo má pravdu, ukáže až budoucí vývoj. Vyhraje Dorfman svoji sázku na euro, nebo se vrátí do druhé ligy?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).