Menu Zavřít

Malajský tygřík balí kufry

12. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Po české bankovní licenci touží slovenská Slavia Capital

Nejmenší česká banka – IC Banka – pravděpodobně brzy změní majitele. „V současné době probíhají jednání o možnostech prodeje celého akciového podílu v IC Bance. Důvodem rozhodnutí akcionářů je změna priorit v jejich podnikání,“ potvrdil minulé pondělí informace týdeníku EURO advokát Marián Čalfa (57), někdejší federální premiér, který je menšinovým vlastníkem banky (podíl na hlasovacích právech 7,6 procenta) a také členem její dozorčí rady.
Asi dvě hodiny před reakcí Čalfy generální ředitel banky a předseda jejího představenstva Martin Houda prohlásil, že informace o prodeji „nejsou relevantní“. Zřejmě ale šlo jen o nepovedenou kamufláž chystané transakce než o neznalost situace.

K expanzi nedošlo.

Majoritu v ústavu (92,4 procenta) drží malajský občan Robert Tan Hua Choon (62), bydlištěm v metropoli Kuala Lumpuru. Na svých internetových stránkách česká banka uvádí, že kapitálová skupina International Commercial Bank Group (odtud název IC Banka) se skládá z osmi bank operujících ve třech světadílech. Bilanční suma 1,113 miliardy korun (poslední zveřejněný údaj k 30. září 2003) však řadí IC Banku na samý chvost českého bankovního sektoru. Je téměř pětsetkrát menší než největší ČSOB (bilanční suma 541 miliardy korun).
Bankovní licenci získala v roce 1992 a na trhu působí od roku 1994. Základní kapitál činí po navýšení v roce 1996 půl miliardy korun. Kromě centrály v pražské Palackého ulici má banka již pouze jedinou pobočku v Hradci Králové, kterou otevřela v roce 1996. Dohromady zaměstnává necelé čtyři desítky lidí. Původní záměry rozvoje byly velkorysejší: „Plánujeme zřízení nových expozitur tak, abychom se v budoucnosti objevili ve všech větších městech,“ uvedl v říjnu roku 1998 v rozhovoru pro deník Právo ředitel hradecké filiálky Miloslav Beneš, který je členem představenstva. Přestože je ústav trpaslíkem sektoru, kladně bývá hodnocena jeho kapitálová přiměřenost a výše likvidity. Z pohledu klientů patří k bankám s nejvýnosnějšími vklady.

Slavia hledá ve střední Evropě.

Informace týdeníku EURO dotvrzují, že již několik měsíců o koupi IC Banky vyjednává slovenská společnost Slavia Capital, působící v oblasti investičního bankovnictví a finančního poradenství. Vedení firmy, která má dceřinou společnost v Praze, tuto informaci nepopírá. „Slavia Capital má dlouhodobý zájem o bankovní licenci ve středoevropském regionu. Zásadním důvodem je možnost využití synergií mezi naším rozvinutým investičním a privátním bankovnictvím a výhodami plynoucími z bankovní licence,“ uvádí Viktor Levkanič, ředitel investičního bankovnictví Slavia Capital a člen představenstva firmy. Slovenský manažer sumarizuje hned několik důvodů, proč by pro ně bylo výhodnější bankovní licenci vlastnit - možnost poskytovat klientům komplexnější služby, ucelenější a dokumentačně méně náročná správa aktiv, snazší získávání nové klientely. Každopádně by jim to asi na trhu vylepšilo image.

KL24

Slovenská cesta.

Slavia Capital není jedinou slovenskou finanční korporací, která usoudila, že bude lepší získat bankovní licenci, a to cestou převzetí některého z již existujících českých ústavů. V roce 1998 skupina J&T navýšila o půl miliardy základní kapitál Podnikatelské banky (tou dobou v nucené správě) a následně ji přetvořila na investiční J&T Banku. Její bilanční suma je nyní 7,8 miliardy korun.
Viktor Levkanič ze Slavia Capitalu ale koupi IC Banky stále nepovažuje za jediné možné řešení, kterak bankovní licenci získat. „Zkoumáme i jiné akviziční příležitosti ve střední Evropě.“ Několikaměsíční jednání s IC Bankou označuje za časově náročné vzhledem ke „geografické vzdálenosti mezi kupujícími a prodávajícími“ a kvůli „ostatním převážně logistickým důvodům“. Naráží tím zřejmě na bydliště majoritního akcionáře. Levkanič nedokáže odhadnout, dokdy by jednání o koupi banky mohlo trvat. Pokud ale bude úspěšné, nemyslí si, že to bude déle než „do konce prvního kvartálu letošního roku“.

Vstup stále volný.

Ovšem ani současní akcionáři IC Banky nevidí pouze jediného vhodného kupce. „Probíhající jednání nejsou nijak uzavřena vůči žádnému subjektu,“ komentuje situaci člen dozorčí rady Marián Čalfa. O možných nabyvatelích a dalších okolnostech prodeje se však nechce vyjadřovat. „Dle zákona o bankách podléhá prodej akcií v tomto množství schvalovacímu procesu v České národní bance v řízení, jehož účastníkem je pouze nový nabyvatel akcií. Poté, co s dosavadními akcionáři IC Banky uzavře příslušné dohody, bude věcí jeho úvahy, kdy a jakým způsobem svůj úmysl nabýt akcie IC Banky zveřejní,“ naznačuje minoritní akcionář Čalfa, že zveřejnění bližších informace již z jeho strany asi nelze očekávat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).