Menu Zavřít

Malé, ale originální. Kapslové hotely lákají cestovatele na netradiční zážitek, dobrou cenu či fantastické výhledy

14. 10. 2024
Doba čtení: 4 minuty
  • Původně japonský koncept nízkonákladových kapslových hotelů v poslední době zažívá nebývalý boom
  • Turisty na něm láká příznivá cena za nocleh, možnost ubytovat pouze jednotlivce, ale i chuť vyzkoušet si něco neobvyklého
  • Díky velkému zájmu po světě kapslových hotelů přibývá. Tento článek pak slouží k tomu, aby některé z těch nejzajímavějších přiblížil

Zhruba před 45 lety byl v japonské Ósace otevřen vůbec první kapslový hotel na světě. Jeho hlavní klientelou přitom původně nebyli ani tak turisté, jako spíše byznysmeni a další obchodníci, kteří díky němu mohli přespat poblíž své práce za velmi příznivou cenu. Jednalo se o vskutku úspěšnou novinku, jež se následně začala šířit napříč celou zemí, přičemž stále častěji ji využívali i zahraniční návštěvníci.

A jak už to tak bývá, netrvalo dlouho a nový trend se uchytil rovněž v jiných koutech planety. Zejména pak tam, kde standardní hotelové pokoje nebývají zrovna nejlevnější, takže turistům nezbývá než se poohlédnout po nějakých alternativách, chtějí-li ušetřit. A právě to jim kapslové hotely umožňují.

Outstream Placeholder

A vlastně nejen to. Jak totiž uvádí web BBC, opomenout nelze ani fakt, že nabízejí větší soukromí a kolikrát i více pohodlí. Ba co víc, výhodou rovněž je, že jsou převážně jednolůžkové, takže jdou naproti současnému boomu sólového cestování, a zároveň i velmi sexy“ – spaní v kapslích je totiž stále něčím neobvyklým, což láká lidi toužící po originálních zážitcích nebo ty, kteří se chtějí pochlubit zajímavými fotkami na sociálních sítích.

Ať už ale stojí za atraktivitou tohoto způsobu ubytování cokoliv, odborníci očekávají, že celosvětový trh s kapslovými hotely dosáhne do roku 2031 hodnoty zhruba 327 milionů dolarů, tedy více než 7,5 miliardy korun. 

Kultovní hotel Mirage v Las Vegas po 34 letech zavírá své brány. Nahradí ho moderní Hard Rock Resort
Přečtěte si také:

Kultovní hotel Mirage v Las Vegas po 34 letech zavírá své brány. Nahradí ho moderní Hard Rock Resort

A jak takové spaní v kapslových hotelích vlastně vypadá? Zde je několik z těch (podle naší redakce) nejzajímavějších. Necháte se inspirovat?

Analýza kvalitního spánku

Začneme přímo u tvůrců celého konceptu, tedy v Japonsku. Zde je asi nejznámějším řetězcem kapslových hotelů společnost Nine Hours, která nabízí ubytování v celkem 13 lokalitách napříč celou zemí. Tyto hotely jsou charakteristické především svým minimalistickým interiérem, jež bez přehánění připomíná scény z budoucnosti v různých vědecko-fantastických filmech.

Řetězec Nine Hours je unikátní rovněž tím, že se do velké míry zaměřuje na kvalitu spánku svých hostů. Nabízí jim totiž unikátní službu „9h sleep fitscan“, kde jejich spánek zanalyzují v kapslích zabudované senzory. Ty přitom detekují vše od rychlosti dýchání přes srdeční frekvenci a chrápání až po výrazy obličeje. Na základě těchto údajů pak vznikne skutečně komplexní zpráva, jež může lidem doporučit různé metody pro dosažení lepšího spánku. I přesto se ale stále jedná o poměrně levný zážitek, jelikož noc v jednolůžkové kapsli poblíž centra Tokia se dá sehnat už od 700 korun.

Přespání v oblacích

Toto ubytování je spíše pro dobrodružnější povahy, jelikož kapslový hotel Natura Vive v peruánských Andách se nachází přímo na vysoké skalní stěně. Pokud už se ale člověk rozhodne vyšplhat několik set metrů zespod údolí, odměnou mu budou takřka nezapomenutelné výhledy na okolní hory a majestátní kondory, kteří je obývají.

Mimořádné přespání v oblacích se každopádně odráží i na poměrně vysoké ceně. Ubytování je možné koupit pouze jako součást většího zážitkového či adrenalinového balíčku, který vychází nejméně na 9500 korun za osobu a noc.

Pouštní oáza

V sousední Kolumbii se nachází rozlehlá poušť Tatacoa, jež vyniká svými obřími kaktusy, zvláštními skalními útvary a také skvělými podmínkami pro pozorování noční oblohy. Kromě nich tam ale naleznete i vyhledávané kapslové ubytování Tubo Hotel La Tatacoa.

V tomto areálu je hostům k dispozici celkem 37 kapslí, které jsou vyrobené z barevných betonových kanalizačních trubek, takže poskytují dostatek místa pro manželskou postel a někdy i koupelnu. Nejlevnější dvoulůžkové pokoje v areálu, kde se nachází rovněž bazén, stojí zhruba 900 korun za noc.

Spojení s přírodou

Na kanadském ostrově Vancouver lze najít další zajímavý kapslový komplex, a sice Free Spirit Spheres, jehož tři ubytovací koule zavěšené na stromech zajišťují návštěvníkům skutečně mimořádný zážitek uprostřed nedotčené přírody.

Přespání v těchto dřevěných pokojích, jejichž hlavním cílem je podporovat ekoturistiku a chránit prastaré kanadské pralesy, je možné aktuálně pořídit za přibližně 6700 korun za dvojlůžkový pokoj na jednu noc.

Útulné dřevo a vůně lesa

Poněkud klasičtějším kapslovým hotelem je ubytování jménem KINN Capsule, které se nachází v singapurském Chinatownu. Celý komplex hojně využívá především dřevo a bílé barvy, aby u návštěvníků vyvolával uklidňující pocity i uprostřed rušného velkoměsta.

Třešničkou na dortu je pak speciální hotelová vůně, která byla navržena tak, aby u hostů evokovala divoké květiny severského lesa. K dispozici je celkem 72 kapslí rozmístěných po sedmi místnostech, přičemž cena za přespání pro jednoho člověka je asi 1100 korun.

Spaní ve skříni

Zdroj: Facebook De Bedstee Hotel

Pro české cestovatele byly dosud všechny představené hotely poněkud z ruky, relativně nedaleko od nás se však nachází další zajímavé kapslové ubytování, kterým je De Bedstee Hotel v nizozemském Amsterdamu.

Gruzie jako nová Dubaj? Pobřeží Černého moře láká investory z celého světa, v daňovém ráji budují hotel za hotelem
Přečtěte si také:

Gruzie jako nová Dubaj? Pobřeží Černého moře láká investory z celého světa, v daňovém ráji budují hotel za hotelem

Tento koncept je inspirovaný starým holandským zvykem, kdy byly postele schovávány právě do skříně, což vytvářelo velmi útulný prostor na spaní. Za takovýto zážitek si dnes v Amsterdamu účtují minimálně 1100 korun za osobu a noc.

KL24

Sdílené, ale luxusní

V Japonsku jsme začínali a v Japonsku rovněž skončíme. Posledním místem na našem seznamu je tokijský hotel Resol Poshtel, které svým hostům nabízí klasické kapsle s poněkud luxusnějším nádechem.

V ubytování je kladen mimořádně velký důraz nejen na stylový design, ale také na čistotu. S tím souvisí i neustále vypouštěná vůně, která obsahuje pomeranč, heřmánek a neroli olej, což má opět navodit příjemné pocity a klid. Jedna noc v tomto hotelu stojí zhruba od 900 korun za osobu.

  • Našli jste v článku chybu?