Menu Zavřít

MALÉ FIRMY STÁLE VEDOU

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Na nových trzích přišla očekávaná korekce

I přes poměrně tvrdou korekci přesahující deset procent se na čele fondů s nejlepší letošní výkonností drží ty, které investují na takzvaných nových trzích v Evropě.

EuroAction: N. M. byl deníkem Handelsblatt dne 29. února 2000 vyhlášen jako fond s nejlepším zhodnocením v kategorii těch, které investují do evropských akcií malých firem. Jeho manažer snížil nedávno podíl na německém novém trhu z 60 na 55 procent ve prospěch peněžních rezerv. Zbývající část portfolia je investována do akcií na francouzském novém trhu. Současná vysoká úroveň jejich cen i po tvrdé a rychlé korekci v druhém březnovém týdnu totiž podle něj neospravedlňuje jejich další nákupy. Odhaduje, že musí přijít propad v řádu 30 procent. Teprve poté hodlá nakupovat. Aktuálně drží fond 6,5 procenta portfolia v hotovosti.

Mnoho manažerů fondů, které investují na nových trzích, vidí největší šance mezi firmami z oborů software, biotechnologie a média. Mezi favority EuroAction: N. M. patří softwarový Intershop a Poet. Slibnou budoucnost dává biotechnologické firmě Qiagen, providerovi Brokat a mediální firmě Highlight Communications.

MMF24

Také analytik DG Bank Lothar Weniger soudí, že trh je příliš drahý. Pokud vezmeme za ukazatel ocenění poměr cena akcie/zisk na akci (takzvaný P/E ratio), pak se právě tento ukazatel pohybuje na německém novém trhu na historickém maximu okolo hodnoty 130. Ten, kdo kupuje akcii s P/E 130, by při nezměněném zisku firmy čekal na „vrácení své investice 130 let! Je jasné, že ti, kteří dnes kupují, buď nevědí, co činí, nebo mají extrémně pozitivní očekávání ohledně růstu zisků.

Akcie na nových trzích nabízí mnoho atraktivních příležitostí a šanci na nadprůměrný růst. I zde však platí pravidlo, že vysoké zisky jsou spojeny s vysokým rizikem. Nejčastěji se toto riziko projevuje v podobě strmých a rychlých poklesů v době vrcholící euforie a optimismu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).