Kauza metanol
Žádné kanystry ani přidávání průmyslového lihu, zpracováváme pouze ovoce z vlastních sadů nebo od osvědčených drobných pěstitelů.
Třeba takto nyní lákají některé malé palírny na své ovocné destiláty. Tvrdí, že i ony doplácejí na současnou situaci vyvolanou metanolovou aférou.
„Kauza i její řešení se nás týká, přestože vyrábíme čistě přírodní produkt. To znamená, že nepřimícháváme do vlastních pálenek ani likérů žádný líh,“ zdůrazňuje šéf Bohdanečské palírny a moštárny Jan Kadlec. Za svou jedenáctiletou historii podle něj palírna nekoupila jediný litr etanolu, natož metanolu, přestože by to výrazně zlevnilo konečný produkt.
Kadlec vidí problém v tom, že úředníci kontrolují pouze oficiální výrobce, a to poměrně přísně. „Jenže problém s metylalkoholem vznikl u černých míchačů lihu a trestí vyrábějících za co nejnižší ceny alkohol z podřadných surovin, navíc samozřejmě nezdaněný,“ dodává. V Bohdanečské palírně, která provozuje ovocný lihovar, pěstitelské pálení a moštárnu, se za rok vyrobí deset tisíc litrů destilátů s certifikátem Kosher. Palírna je jednou z hlavních aktivit společnosti Zelená Bohdaneč, kterou vlastní rodina Jana Mičánka. Stejně jako přední výrobci lihovin i malé legální palírny vidí za celou metanolovou kauzou selhání státu a jeho kontrolních orgánů. A poukazují na to, že v jiných případech je dozor státu nad bezpečností lihovin naopak přemrštěně nadstandardní.
„Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno udělala rozruch kolem ovocných destilátů, které měly obsahovat nebezpečný ethylkarbamát. Mezi proviněnými jsme byli i my,“ připomíná Martin Žufánek problém s meruňkovicí od malé rodinné firmy. „Jedna šarže byla označena jako nebezpečná potravina, protože byla vyrobena z ovoce a obsahovala takové množství ethylkarbamátu, které se přirozeně vyskytuje v ovoci,“ namítá majitel rodinné palírny z Boršic u Blatice na Zlínsku. Zdůrazňuje, že zjištěnou hodnotu přitom Evropská unie považuje za bezpečnou. „Ne tak čeští úředníci, kteří celé roky nechávali trh s padělaným alkoholem bez povšimnutí, bez řádných kontrol a bez postihů,“ dodává Žufánek.
Na pranýři potravinářské inspekce se jako nebezpečná potravina ocitla i slivovice z Bohdanče. U obou zmíněných výrobců se jednalo o jednotky litrů a překročení českých norem o desetiny miligramů. Podle norem běžných v EU by byly stejné destiláty v obou případech naprosto vyhovující.
l