I když přímo v Malešově chtěli pivo dělat delší dobu, a obnovit tak tradici zaniklou v roce 1946, začínali jinde. V pražském Břevnově. Později využívali minipivovarskou technologii v Letech u Prahy a lounském podniku ZLoun. V Malešově rozjeli výrobu až v lednu 2017.
K pivovaru patří i Pivní klub, kde se vypije desetina veškeré produkce, zbytek se vyváží. „Naším základem je ležák“ popisuje Franěk, zatímco otevírá dveře vedoucí ze sklepa. Za nimi se ukrývají zbytky zaklenutého příkopu, který chránil zdejší tvrz před dobyvateli - v roce 1421 ji například obléhali husité.
Vyzkoušeli jsme Malešovskou 10°, pivo se 4,5 procenta alkoholu voní po sladu, chmelová chuť dobře ilustruje, že s Žateckým poloraným červeňákem se nešetřilo. I když desítku zdobí víc alkoholu, než výčepní piva obvykle mívají, nese si s sebou všechny jejich přednosti - lehkost, probublávající hořkost a příjemný říz. Kořeny spodně kvašeného ležáku Märzen 13° míří do Bavorska. Pivo má silnou sladovou vůni, v chuti se pak mísí rovněž sladová ostrost s citelným řízem. •
Přátelský pivovar Malešov Malešov 56 Sládek: Marcel Hofman, Pavel Franěk