Menu Zavřít

Málo lidí, málo hrachu. Sklizeň poznamená i sucho

3. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Úroda hrachu bude letos podprůměrná. Lze očekávat růst cen.

Hrachu se sklidilo vůbec nejvíce v desetileté historii, pochvaloval si výsledky loňské sklizně Český statistický úřad (ČSÚ). Letos se podle všeho výsledek nebude opakovat. Spíše naopak, hrachu bude kvůli suchu, ale i nedostatku pracovní sil, málo a jeho cena poroste.

„Hrášek to odnesl asi nejvíce. Ale také kopr a jarní zeleniny, které dozrávaly předtím, než přišly deště,“ hodnotí aktuální stav Martin Štrupl, šéf společnosti Hamé.

Největší tuzemský výrobce balených potravin zpracovává jednak hrách z jižní Moravy do konzervy ve svém závodě v Bzenci, vedle toho vyrábí také mražený hrách z Polabí ve společnosti Agrimex z Panenských Břežan. „V obou lokalitách jsme zaznamenali propad asi o 20 procent, což je hodně,“ dodává Štrupl. Hrách je přitom komoditou, kterou lze transportovat jen na krátké vzdálenosti. Výpadek tak není možné vykrýt nákupy v zahraničí, Hamé proto počítá se snížením produkce i zvýšením cen.

Vedle vlivu počasí se na nedostatku projevil i úbytek pěstitelů, kteří hrách v Česku pěstují, a skutečnost, že sehnat dostatek lidí je problém už iv zemědělství.

To se projevilo především u jahod, kterých se na rozdíl od hrachu urodil dostatek. „Dostali jsme však informaci, že je nemá kdo sklidit a že jich zůstane 30 procent na poli,“ říká Štrupl.

Dále čtěte:

V Česku přestala mizet bramborová pole. Díky novým skladům

CIF24

Zemědělské dotace se musí změnit. A spotřebitel také

 Jan Brož


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).