Menu Zavřít

Vltavu překlene nový Dvorecký most. Má jisté kouzlo, ikonou se ale nejspíš nestane

14. 10. 2018
Autor: Archiv

Podoba nového mostu pro Prahu je od minulého týdne známá. Architektonická soutěž přitáhla velkou pozornost - po Trojském mostu jde o teprve druhou spojnici přes Vltavu, která se postaví v 21. století. Především se ale město po více než dekádě vzepjalo k tomu, aby nechalo architekty v mezinárodní soutěži navrhnout nějakou významnou veřejnou stavbu. Výsledkem jsou ovšem rozpaky, nikdo nekřičí nadšením, ani nebude bránit stavbě vlastním tělem jako v případě Kaplického „blobu“.

Soudě dle „sterilního“ komentáře není nadšená ani končící primátorka Adriana Krnáčová. Ta se minimálně druhou polovinu volebního období hodně snažila, aby po sobě zanechala alespoň zárodek nějaké ikonické stavby. A když už to nevyšlo s Galerií moderního umění ve vysočanské Pragovce, mohl to být právě Dvorecký most. Asi ne náhodou přijel do Česka letos v červnu proslulý španělský architekt Santiago Calatrava, jehož stavby neomylně vyvolají (různé) emoce, aby zahájil výstavu svých děl v Galerii Hlavního města Prahy.

Calatrava skončil se svým návrhem Dvoreckého mostu druhý. Vítězem se stal návrh zpracovaný ateliéry Tubes a Atelier 6. O jediný hlas. Co rozhodlo? „Strach a nedostatečné sebevědomí Prahy, zásadně chybná představa, že Praha nepotřebuje špičková architektonická díla. Přišli jsme o možnost postavit v Praze na skvělém místě světový návrh se špičkovými detaily,“ soudí Roman Koucký, tvůrce Metropolitního plánu a autor oceňovaného Trojského mostu.

 Dvorecký most: návrh architekta Santiaga Calatravy
 Dvorecký most: návrh architekta Víta Másla

Potěší, ale nebudou. Světoznámý architekt Santiago Calatrava skončil s návrhem vysokého mostu se zlatou věžičkou (nahoře), který se mohl stát vstupní bránou do města, druhý. Jako třetí porotci ocenili most od Víta Másla z CMC architects (dole).

Jemný a výrazný most se zlatou špičkou, tyčící se nad křížením klíčových městských tras se mohl podle něho stát dominantou. „Kvůli našemu strachu z výjimečnosti se jí ale most nestane a tuto roli časem převezme nějaká průměrná okolní zástavba, což je z hlediska veřejného zájmu jednoznačné a zásadní selhání,“ dodává.

A jiný pohled? „Vítězný betonový most se dvěma podporami ve vodě je až brutalistně krásný. Vertikální most by se na toto místo nehodil,“ tvrdí architekt Vít Máslo, který skončil se svým návrhem třetí.

Dále čtěte:

Praha chce postavit nový Rohanský most, spojil by Holešovice a Karlín

Další v řadě: Praha prověří stav mostu Legií, počítá s rekonstrukcí v roce 2022

Na spadnutí. Železničnímu mostu pod Vyšehradem hrozí kvůli korozi demolice

Na odstřel. Pražští radní schválili zbourání Libeňského mostu

EBF24

Praha počítá se šesti novými mosty, na obzoru je jediný

Pražské mosty, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).