Menu Zavřít

Málo radosti ve Vysočanech

8. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Příjemnou atmosféru ibersky laděné restaurace narušují některé výkony kuchyně

Restaurace mimo centrum města, jakkoli výhodně umístěné v dosahu MHD, mají těžkou pozici. Nasazení personálu, rozmanitost nabídky a výkony kuchyně by měly proto být co nejlepší, aby vyrovnaly handicap své lokace.
Vyskládaná polena „opravdového“ dřeva a kašírovaná studna hned za dveřmi naladí vstupujícího do restaurantu Cortéz na dobrou notu. Interiér vlastní restaurace pak – až na nedotaženost v detailech, u nás víceméně obvyklou – dokáže náladu udržet. Nevysoké zídky oddělují jednotlivé prostory sálu, modré stropy nad falešným trámovím suplují noční oblohu, jednoduchá kovaná svítidla prosvětlují sál. Největším magnetem je funkční krb, v němž plameny olizující dřevo nabízejí ten nejstarší a nepřekonaný „televizní program“. Vcelku oslovující, iberským venkovem působící atmosféra návštěvníka příjemně naladí.
S nehledanou péčí je pojednán i lístek, elegantní desky a nápaditá textura papíru ozvláštňují jinak odosobněnou počítačovou sazbu. Samotná nabídka se tváří lákavě, není nijak opulentní, svou rozmanitostí však dostatečně ošetřuje všechna očekávaná přání hostí.

Krevetové překvapení

Ve snaze co nejvíce si užít a poznat všeliké delikatesy, které menu nabízí, skládám svou večeři hodně rozmanitě. Nejprve tygří krevety restované v olivovém oleji na krémovém sweet chilli rizotu. Když je za pár chvil servírka předkládá, už pohled na ně dává cosi tušit. Rizoto nelze na talíři kdovíjak komponovat, s formičkou by to však mohlo dopadnout lépe. Prezentován byl totiž málo lákající „kydanec“ růžové rýže, po stranách lemovaný ledabyle poházenými tělíčky krevet.
Chuťově šlo také o neurovnanou skrumáž. Dobře připravené, nepřetažené krevety vykazovaly jasné známky čerstvosti. Jejich nasládlý, jemný, mořem podtržený projev obestíral pak kouřový nádech. Možná mohl být o stupínek lehčí, ale potud bylo vše v pořádku. Méně se už zadařilo s rizotem. Sladkobolná, chilli papričkami rozvášněná omáčka nevyzněla dobře. Hlavní part v ní hrála „ulepená“ cukrkandlová sladkost, vedle níž si dětsky ostrý akcent stěží a jen sem tam „vrzl“.
Rýže potom se s omáčkou nepotkala vůbec. Držela si svou chuť, dílem škrobovitou, dílem zemitou – nešlo patrně o mimořádný druh – a s rozháranými tóny omáčky si neměla co říct. Navíc postrádala byť zdání správné konzistence, sousto se rozpadlo na jednotlivá tuhá zrnka.

V zajetí soli

Na silném domácím hovězím vývaru se smaženými játrovými knedlíčky provokovaly právě ony knedlíčky. Vývar, charakterizovaný lehkou převahou kořenové zeleniny nad výrazem masa (byl-li vůbec jaký), neurazil a připravil smaženým kuličkám dobrý nástup. Jenže jejich vhodnější název by byl „smažená strouhanka se stopou jater“.
Drhlo to na jazyku i patře, suchá a drolivá hmota vykazovala játrový nádech jen natolik, aby se dal při pekelném soustředění kdesi vzadu v chuti zaznamenat. Jako by se jemný smirkový papír potkal v síťovce při cestě z nákupu s balíčkem jater a omylem skončil v kuchyni coby základ pro knedlíčky. Navíc se opět stejně jako v případě „okouřených“ krevet projevila disharmonie v kořenění. Vývar byl kromě přirozeného důrazu silné koncentrace přesolený. Zatím ne moc, ale bylo to první varování.
Nad kousky hovězího z pravé svíčkové ve smetanové omáčce s pórkem a praženou slaninou přišlo další překvapení. Maso bylo šťavnaté, křehké a chuťově velmi zajímavé. Ovšem omáčka – ty zřejmě nejsou kuchařovou silnou stránkou – dojem z hověziny dokonale pokazila. Nevím, zda byla smetanová, v tmavé a tentokrát už notně přesolené louži se nedaly jiné chutě identifikovat. Párkrát vystrčil růžky pór, ale vzápětí opět opanovala scénu sůl, tentokrát ne nad zlato! Stejně dobře se dalo maso zajídat lžičkami Fleur de Sel de Guerande, dojem by nemohl být horší.
Kuchařem doporučená specialita, králičí stehno s česnekem pečené na černém pivu, krémový listový špenát, domácí bramborový knedlík, uchystala podobné představení. Vedle vcelku zdařilé, opravdu jen mírně suché a vláknité králičiny se ostatní vstupy jen tiše styděly za svůj podíl na celku. Špenát byl blátivý, nešetrně solená šťáva neodhalila ani stopovou příchuť piva. A namodralé, popraskané knedlíky? Omlouvám se, ale nenašel jsem pro ně lepší použití, těmi by se daly lepit zubní náhrady.
Tentokrát jsem zapíjel pivem. Neměl jsem po mnoha nedávných zkušenostech odvahu dopřát si „rozlévku“ a na lahev jsem se necítil dost připraven. Dobře ošetřený plzeňský ležák ve správné teplotě nic nezkazil.

Úsměv na závěr

Servírka se ze všech sil snažila udržet dobrou atmosféru a až na pozapomenutý poloplný popelník zvládala bryskně všechny stoly. S nasazením veškeré tolerance jsem jí proto kývl na dezert. S úsměvem, který po place rozdávala až marnotratně, přinesla mléčnou čokoládovou pěnu na jezírku z lesních plodů s ujištěním, že mi bude chutnat.
Kopečky kakaových ňadérek, doprovázené šarlatovým pahorkem ovoce, nebyly tentokrát slané. Měly takovou tu až přeslazenou chuť, jakou nám nabízejí velcí výrobci zmrzliny. Trochu konfekční, trochu návykovou, už ji téměř všichni vnímáme jako tu jedinou správnou. Je ale pravda, že přirozená, ničím neumírněná dravost lesních plodů se s ní dokázala optimálně popasovat a vnést do konečného zaznění jistý lad. Asi nejvyváženější z celého dnešního trochu smutného pořadu.
Jsou-li s tímto výkonem spokojeni štamgasti, nešť. Pro „ulici“ je to však jen malá útěcha. Tím spíše, když jedním z majitelů je sám šéfkuchař.

Value for money 6 z 10 Hodnocení restaurace
Jídlo 17 bodů z 50
Obsluha 18 bodů z 20
Nápoje 16 bodů z 20
Prostředí 8 bodů z 10
Celkem 59 bodů ze 100

+ uklidňující interiér
– o poznání slabší výkon kuchyně Restaurant Cortéz Freyova 1/12 – budova Vysočanského pivovaru, 190 00 Praha 9, tel.: +420 283 891 452
e-mail: restaurant@cortez.cz, http: www.cortez.cz

Otevírací doba Po–Ne 11.00–23.00 Kuchyně mezinárodní s podílem české
Země původu nabízených vín Česká republika, Francie, Itálie

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin školení listopad 24

Výběr z jídelního lístku Mozzarella marinovaná v bazalce s rajčátky a krémem balsamico 85 Kč
Silný domácí hovězí vývar – se smaženými játrovými knedlíčky 30 Kč
Variace zeleniny a trhaných salátů podávaná s Vámi vybraným dresinkem (česnekový, bylinkový, americký) s kousky vepřové panenky v mandlovém kabátku 129 Kč
Gnocchi s pikantní španělskou klobásou chorizo a růžičkami brokolice 129 Kč
Rizoto z indiánské rýže s kuřecím masem a salátem rukola, sypané čerstvým parmazánem 129 Kč
Filet z candáta do křupava pečený s kmínem a česnekem 196 Kč Králičí stehno s česnekem pečené na černém pivu, krémový listový špenát, domácí bramborový knedlík 156 Kč
Na čerstvé majoránce pečené telecí líčka s fazolkami ve slaninovém kabátku 198 Kč Kuřecí prsíčko pečené s nakládanými sušenými tomaty 146 Kč Pečená vepřová panenka ve švestkové omáčce s mandlemi 164 Kč
Kousky z pravé hovězí svíčkové ve smetanové omáčce s pórkem a praženou slaninou 275 Kč
Cortézův meč (marinovaná hovězí svíčková, vepřová panenka, kuře, slanina, čabajka, cibule), česnekový a americký dressing 196 Kč
Mléčná čokoládová pěna na jezírku z lesních plodů 89 Kč

Výběr z vinného lístku Bohemia Sect (demi, brut, nealko) 240 Kč Tramín červený, výběr z hroznů Vinařství Černý Valtice 245 Kč Ryzlink Rýnský, pozdní sběr – Vinařství Vladimír Tetur, Velké Bílovice 295 Kč Chardonnay, pozdní sběr Moravíno Valtice 340 Kč Pinot Grigio IGT Pasqua Delle Venezie, Itálie 195 Kč Gavi di Gavi DOCG Masseria Carmelitani, Itálie 495 Kč
Frankovka rosé, cabinet Ing. František Mádl, Velké Bílovice 240 Kč Cabernet Moravia, cabinet Harmonia Vini, Ing. Michlovský 240 Kč Modrý portugal, pozdní sběr Stapleton a Springer Bořetice 255 Kč Cuvée Harmonia Vini, pozdní sběr Harmonia Vini 280 Kč
Rulandské modré, pozdní sběr Vinařství Kovacs Novosedly 295 Kč Cotes du Rhone Belleruche, Francie 430 Kč

  • Našli jste v článku chybu?