Menu Zavřít

Malware za půl milionu umožní krást bitcoiny z bankomatu

10. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Před malwarem, který se dá koupit na darknetu v přepočtu za 550 tisíc korun, varuje tokijská softwarová firma Trend Micro. Malware umožní proniknout do bankomatu na bitcoiny a vybrat částku odpovídající 150 tisícům korun. Vyplatí se tak až po několikerém použití.

Tokijská softwarová firma Trend Micro na svých stránkách varuje před tím, že se na darknetu dá pořídit za 25 tisíc dolarů (550 tisíc korun) malware, který umí najít slabé místo bankomatu na bitcoiny a umožní z něj odcizit ekvivalent částky 6750 dolarů (149 tisíc korun), což je zhruba jeden bitcoin.

S programem kupec získá i kartu s čipem splňující standard EMV pro autorizaci platební karty. Ohlasy na nabídku jsou podle japonské firmy pozitivní, obsahují přes sto kladných hodnocení. Prodávající nabízí i program pro nabourání do běžných peněžních automatů.

„S tím, jak je mnoho finančních prostředků uloženo v kryptoměnách, počítačoví zločinci budou vyvíjet nové způsoby a nástroje, aby expandovali do těchto „nových“ trhů. Můžeme očekávat, že s rostoucím počtem bankomatů pro bitcoiny bude vznikat nový malware zaměřený na bankomaty kryptoměn,“ napsali pracovníci firmy.

Server Cointelegraph připomenul i nedávné šetření firmy Duo Security, která odhalila síť tisíců chatovacích robotů na účtech Twitteru, kteří se snažili podvodnými nabídkami soutěží ukrást identitu držitelů kryptoměn.

Chatovací roboti se vydávali za uznávané osobnosti na scéně virtuálních měn. Zakladatel měny Ethereum Vitalik Buterin již na sociálních sítích varoval ostatní uživatele, že nerozdává žádnou kryptoměnu.

EBF24

Čtěte další články o virtuálních měnách v rubrice Kryptoměny:

Čínští boháči skupují nemovitosti na Západě. Platí bitcoinem

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Nákup bitcoinů beze stop: 4 tipy, jak se bránit sledování

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).