Menu Zavřít

MALÝ VELKÝ TŘESK

30. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

Značně nesouhlasně se vyjádřili respondenti Manažerského barometru o plánu Miroslava Grégra na rozvoj české ekonomiky. Záměr ministra průmyslu a obchodu na posílení hospodářského růstu pomocí 166 miliard, které stát v příštích dvou letech nasype do české ekonomiky, pokládají za scestný a neživotaschopný.

Typický názor zní: „Celé je to megalomanská fikce člověka, který je svým přesvědčením schopen uvěřit utopiím. Tak sní a snaží se pomoci straně, které je vděčný za „úspěšné stáří. Základem jeho problému je, že rád rozdává z cizího. Naštěstí se ekonomika bude v budoucnu vyvíjet nezávisle na jeho snech.

„Pumpovat peníze do podniků, které nejsou schopny si je obstarat samy, nic neřeší. Použít tyto peníze ve školství by sice nemělo okamžitý výsledek, který Grégr před volbami potřebuje, ale dlouhodobě by to Česku pomohlo. Vláda však vzhledem ke svému věkovému průměru nemusí na dlouhodobé aktivity brát ohled, tvrdí jeden z manažerů.

MMF24

Podobný názor: „Je to naprostá pitomost. Tržní ekonomika je ovládána řadou faktorů, na které akce typu velký třesk nemají žádný vliv. Zásadním problémem je to, že si vládní úředníci osobují právo rozhodovat o záležitostech podnikatelských subjektů.

„Pořád nemohu uvěřit, že vláda za současného stavu veřejných financí něco tak šíleného schválila. Myslel jsem, že by to bylo možné jen na mečiarovském Slovensku, běduje tento manažer. Další dodává: „Celé by to mělo být o návratnosti vložených prostředků. To však vládu zjevně nezajímá, protože to není vláda ekonomů, ale sebevrahů. A sebevrah se taky neptá, kdo zaplatí účet za plyn.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).