Menu Zavřít

Máme špičkové vybavení a jedinečný výhled

24. 2. 2020
Autor: Euro.cz

Lékařských a IT kongresů pořádá KCP hodně. Rádi bychom měli také víc akcí pro mladé, říká Lenka Žlebková

Být na špici kongresového byznysu znamená neustále investovat: na jedné straně do zobrazování 4K, segmentované sítě, stovek obrazovek ve všech prostorách, na straně druhé do ekologičnosti provozu, cateringu bez plastů nebo do energetických úspor. Co všechno rozhoduje při získávání kongresů, vysvětluje obchodní ředitelka Kongresového centra Praha (KCP) Lenka Žlebková.

* Pocítilo už KCP nějaký vliv toho, že se v Praze otevřel prostor O2 universum?

Musím zaklepat, že na obchodních výsledcích KCP zatím ne. Samozřejmě v rámci růstu konkurence a boje o klienta určitě ano. Často se potkáváme v nabídkách zejména pro větší mezinárodní kongresy. Pro nás je to ale samozřejmě velká motivace k tomu, abychom byli zase o něco lepší a neustále zlepšovali naše služby.

* Jak si stojí KCP ve srovnání s podobnými centry ve světě v otázce moderních technologií? Může se u vás třeba stát, že „nepojede“ internet?

Řekla bych, že velmi dobře. Důkazem je i růst počtu IT a technologických kongresů v našich prostorách v posledních letech. Děláme maximum pro to, abychom si udrželi pozici mezi nejlepšími kongresovými centry na světě. V roce 2017 jsme investovali do nové IT infrastruktury, včetně 300 wi-fipřípojných bodů společnosti Cisco. Naše současná síť dokáže pojmout více než deset tisíc zařízení připojených v jednu chvíli s konektivitou až dva gigabajty za sekundu. Poruchy internetu jsme od té doby opravdu neřešili, naopak běžně zajišťujeme hlasování delegátů přes aplikace kongresů nebo online videostream. Trvale také investujeme do moderního audiovizuálního vybavení, kde se technika rychle vyvíjí a umožňuje jak lepší obraz například díky projekci v rozlišení 4K, tak i dokonalý zvukový zážitek.

* Co je vlastně v současnosti považované za technologický standard kongresů?

Určitě kvalitní audiovizuální technologie – perfektní ozvučení, nasvícení dle brandu konference nebo firmy, kvalitní projekce. Dále je běžné pro velké kongresy využití softwarového řešení, které propojuje všechna digitální zařízení centrálně a umožňuje v reálném čase promítat například obsah prezentace, fotku přednášejícího nebo program na všech obrazovkách po budově. Konkrétně těch máme v KCP přes 190. Kvalitní a bezpečná wi-fisíť je dneska už také samozřejmostí.

* Máte pro účastníky kongresů připravené dva tisíce datových zásuvek a 300 wi-fihotspotů. Jak jste zabezpečeni proti případným kybernetickým atakům?

Jedna z našich sítí je určená pouze pro kongresy. Síť nemůže komunikovat s interními zařízeními a má pouze přístup do internetu a na specifické servery. Tato síť je dále rozsegmentována na další podsítě, kterými oddělujeme účastníky na jednotlivých wi-fia účastníky připojené na zásuvkách tak, aby se vzájemně mezi sebou nemohli ovlivňovat. Pokud by někdo dokázal provézt úspěšný kyberútok, byla by to otázka pouze jedné podsítě, která by byla díky mnoha monitorovacím nástrojům rychle analyzována a útočník odpojen. Ovlivněny by byly pouze jednotky až maximálně desítky lidí. Nad veškerým provozem dozoruje centrální firewall s vysokou propustností, který dokáže případné útočníky během okamžiku odstřihnout od sítě.

* Když jsme mluvili o kongresovém standardu v technologiích, jaký je standard v nabídce prostor? Nebo jinak, jaké jsou nejčastější požadavky?

Důležitý je celkový komfort, denní světlo a flexibilita nabízených prostor. Při velkých kongresech se prostory mohou často měnit, a to nejen uspořádáním mobiliáře, ale také účelem. Klienti využívají možnosti spojení či naopak rozdělení jednotlivých místností, čímž mohou variabilně vytvořit vhodné prostředí dle svých potřeb. Stále častěji klienti dbají na moderní a pohodlné sezení. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na teplotní pohodu a čerstvý vzduch.

* Dá se říct, jak velkou cenu má pro vás jedinečný výhled na pražské panorama, kdy mají účastníci Pražský hrad jako na dlani? Jak velkou roli to hraje při rozhodování o tom, kde bude kongres?

Po vhodnosti kapacit konferenčních prostor pro konkrétní akci je kritérium výhledu a lokality hned v těsném závěsu. U mezinárodních kongresů je pro organizátory přirozeně důležité, aby se sem návštěvníci pohodlně dostali jak z letiště, tak z hotelů v centru města. Naše poloha u metra a ve středu města je světově spíše výjimečnou a návštěvníci jsou z našeho výhledu na panorama Pražského hradu a historickou Prahu nadšeni. Navíc jsme v blízkosti Vyšehradu, kde mají možnost relaxovat během náročného konferenčního dne nebo po něm.

* Kdybyste měla rychle sepsat důvody, proč mám uspořádat svůj kongres právě v KCP, které by to byly? Skvělý a zkušený tým, jedinečné prostory s více než dvěma sty uměleckými díly, úžasný výhled na Prahu, udržitelný provoz, spolehlivé a moderní technologie a bezpečné vysokokapacitní wi-fi připojení.

* Pořád jsou vaším nejčastějším klientem lékařské kongresy?

Ano, jelikož těch je tradičně celosvětově nejvíce. Navíc ČR je pro lékařské asociace atraktivním partnerem díky tomu, že zde máme špičkové odborníky. V případě absence lokálního odborníka, takzvaného ambasadora, by lékařské asociace v 80 procentech případů vůbec nezvažovaly přijet do Prahy. Lékařské kongresy se k nám také rády vracejí. Často se stává, že nejprve hostíme kongres na evropské úrovni a o pár let později přijede i ten světový.

* Ještě nějaký typ kongresů je v KCP „jako doma“?

Napadají mě třeba kongresy a konference nadnárodních IT společností, kterých v posledních letech přibývá a opakují se, což potvrzuje, že KCP je v oblasti nabízených technologií opravdu na špičce.

* Jaká bude vaše letošní největší a nejmenší akce?

Největší akce bude v létě Mezinárodní kongres psychologie ICP s očekávanými pěti tisíci účastníky. Nejmenší akce bude pravděpodobně soukromé zasedání řídicích orgánů s počtem do sta účastníků.

* Jaký typ akce nebo s jakým zaměřením byste rádi hostili, ale zatím se vám to nepodařilo?

Hostili jsme už ledacos, ale obecně bychom do KCP chtěli přilákat více mladých lidí, takže akce zaměřené na ně a na jejich svět. Už dvakrát jsme hostili například Humbook festival, který měl velký úspěch, a rádi bychom zde viděli více podobných akcí.

* Loni byla Praha na osmém místě celosvětově mezi kongresovými destinacemi, na čemž má KCP nemalý podíl. Jak si stojí hlavní město letos?

Výsledky za loňský rok se dozvíme až na začátku května letošního roku, ale tradičně jsou před Prahou destinace jako Barcelona, Paříž, Vídeň, Berlín, Londýn nebo Madrid.

* Co Praze brání posunout se na žebříčku výš?

Dlouhodobě to byla nedostatečná kongresová infrastruktura, zejména nedostatečné výstavní kapacity, které by pokryly požadavky těch největších mezinárodních lékařských kongresů. Pro tyto kongresy je výstava základním nástrojem k financování celé akce prostřednictvím sponzorů a partnerů. Díky vzniku nových konkurenčních konferenčních prostor a naší plánované nové výstavní hale, která by měla být postavena do roku 2023, budeme schopni již tyto akce v Praze hostit, a to by mohlo Praze významně pomoci posunout se na žebříčku ještě výše.

* Může se na kongresovém průmyslu projevit tažení EU proti emisím CO2 včetně využívání letecké dopravy?

Momentálně jde ovlivnit využití letecké dopravy na úrovni jednotlivce jeho osobním rozhodnutím. Samozřejmě se může stát, že se ceny letenek rapidně v rámci regulace zvednou, a tím pádem klesne poptávka. Lidé se určitě začnou více rozhodovat, jaký dopravní prostředek pro cestování zvolí a zda nevyužijí třeba sledování konference na dálku přes videostream. Z dlouhodobého hlediska nicméně celosvětově počet kongresů a konferencí neklesá, ale stále roste. Takže si nemyslím, že by to mělo mít zásadní vliv právě na kongresový průmysl, alespoň ne v blízkém časovém horizontu. Velký tlak bude spíš vyvíjen na využívání energetických technologií šetrných k životnímu prostředí, recyklaci, bezodpadový catering a podobně. Toho jsme si v KCP vědomi a ve spolupráci s našimi dodavateli a partnery dlouhodobě na udržitelnosti pracujeme.

* Jako jedno z kritérií pro výběr kongresové destinace se nedávno začala objevovat šetrnost k životnímu prostředí. KCP asi díky uskutečněným rozsáhlým renovacím nemá v tomto směru problémy…

Ano, to je pravda, pořadatele více než když jindy zajímá, jestli jsme schopni zajistit udržitelnou akci a jak tady v tomto směru fungujeme. Pro KCP je ekologické směřování jednou z priorit a udělali jsme v tomto ohledu zásadní změny – ať už to bylo implementováním systému významných energetických úspor, či udržitelného cateringu. Plastové láhve jsou minulostí, třídění odpadu samozřejmost, snažíme se i omezovat tisk propagačních a jiných materiálů, udržitelnost také zavádíme jako povinné kritérium při výběru našich dodavatelů. Navigace v budově je pak řešena digitálním navigačním systémem, díky kterému není nutné tisknout jednorázové ukazatele ani branding akce.

* Zvýšily se v posledních letech nějak i nároky na zajišťování bezpečnosti akcí? Museli jste kvůli nim nějak investovat, udělat nějaké podstatnější změny?

Ano, i zde se dotazy na bezpečnostní řešení budovy zvyšují. Stálí klienti KCP nicméně vědí, že nikde jinde nebudou tolik v bezpečí jako právě v Kongresovém centru Praha. V roce 2018 tady kupříkladu proběhlo největší protiteroristické cvičení na světě za účasti všech složek integrovaného záchranného systému. V rámci modernizace jsme investovali také do bezpečnosti – do instalace nového kamerového systému, EPS, turniketů – i vybavení našeho vlastního firemního hasičského sboru, který čítá přes 20 hasičů. V minulosti jsme hostili v rámci summitu EU a USA také Baracka Obamu a jiné státníky, takže jsme v zajišťování bezpečnosti na akcích již dost zkušení.

KL24

O autorovi| Přemysl Souček, spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?