Menu Zavřít

MAMUTŮM SE DAŘÍ

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ropné koncerny

NEW YORK (FT) – Tři mamutí americké ropné společnosti – Exxon Mobil, Texaco a Conoco – ohlásily mimořádně dobré hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Zásluhu na nich mají vysoké ceny ropy, které podmínily mnohem rychlejší růst zisků, než analytici očekávali.

Největší ropná společnost USA Exxon Mobil vytvořila v prvním čtvrtletí čistý zisk 3,35 miliardy dolarů, což je zhruba dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Od té doby se průměrná cena barelu ropy zvýšila ze třinácti na téměř devětadvacet dolarů (průměr letošního prvního kvartálu). O růst zisků se zasloužila zejména produkce ropných derivátů.

Společnost Texaco, která je v USA ropnou trojkou, zvýšila díky podstatně dražší ropě zisk za první čtvrtletí (před započtením zvláštních položek) na 602 milionů dolarů ve srovnání se 105 miliony dolarů v období leden až březen 1999.

Conoco, který se loni oddělil od chemického koncernu DuPont, vykázal za letošní první čtvrtletí prudký růst čistého zisku na čtyřnásobek, a to na 399 milionů dolarů.

EBF24

Vysoké ceny ropy šly přirozeně k duhu těžařům také v dalších zemích. Například ruská firma Surgutněftěgaz ohlásila za celý loňský rok zisk před zdaněním 42,7 miliardy rublů (1,56 miliardy dolarů) proti pouhým 6,8 miliardy rublů v roce 1998.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).