Menu Zavřít

MANAŽERSKÝ KATAPULT

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Charouz závodil, Koláček fáral, Seidl na Havaji sledoval CNN

Rok 1989 přinesl personální zemětřesení a nabídl nové šance nejen v politice, ale i v ekonomice. Řadě odborníků poskytl možnost rychlého kariérního růstu, jiní si své dřívější významné postavení mohli ještě upevnit. Týdeník EURO se zajímal o to, nakolik závratným kariérním růstem, v porovnání s rokem 1989, prošli nynější vrcholoví manažeři klíčových tuzemských podniků a jaké v nich zůstaly „pracovní vzpomínky na listopadové události. Za tí mto účelem oslovil šéfy 52 firem, hrajících strategickou roli v bankovnictví a finančním sektoru, generální ředitele největších průmyslových, potravinářských a těžebních podniků a taktéž energetických, telekomunikačních, dopravních a obchodních firem s celorepublikovým významem. Z oslovených odpovědělo dvacet manažerů. Většina z těch, kteří neodpověděli, se omluvili kvůl i pracovnímu zaneprázdnění (František Chvalovský z Českomoravské agrární společnosti), jiní postrádali hlubší smysl ankety. Například generální ředitel a předseda představenstva akciové společnosti Motokov René Kraus nám ústy své mluvčí Michael y Maláčové sdělil, že jakkoliv datum 17. listopad 1989 považuje jejich firma za významné v novodobých dějinách našeho státu, „neshledávají zde propojení s předmětem činnosti společnosti . Řídících pracovníků se týdeník EURO ptal také na to, jak vnímali listopadové změny politicky a zda v roce 1989 byli členy nějaké strany. Odpovědi se opakovaly - všechna nynější generální ředitelství změny přivítala. Členství ve straně (KSČ) uv edl generální ředitel Vertexu Jiří Zagora a Ivan Ottis z České rafinérské.

Revoluční retro 1) V jaké funkci a v jakém podniku vás zastihl 17. listopad 1989? 2) Můžete popsat problém, kterému jste se ten den zrovna věnoval?

Přemysl Klíma (55), generální ředitel, SPT Telecom

1) Pracoval jsem tehdy ve státním podniku Tesla (Výzkumný ústav sdělovací techniky) jako koordinátor střednědobých úkolů v oblasti optoelektronických sdělovacích systémů.

2) Pamatuji si, že jsem se toho dne vracel ze služební cesty do Číny, jejíž náplní bylo jednání o možnostech meziresortní spolupráce v oblasti optoelektroniky.

Jaroslav Kokeš (47), generální ředitel, Kovopetrol

1) V tomto období jsem byl zaměstnán jako vedoucí redaktor podnikových novin Západočeských státních lesů v Plzni.

2) Právě 17. listopadu jsem obdržel od Národního výboru města Plzně výměr na stanovení maloobchodní ceny k půjčování strojů výpočetní a dokladové techniky (slovo leasing nebylo možno ještě používat) k povolené vedlejší činnosti.

Alexandr Seidl (46), předseda dozorčí rady, Le Cygne Sportif Groupe

1) 17. listopad mě zastihl v NSR, kde jsem v té době žil. Pracoval jsem jako jednatel a ředitel společnosti, která měla sídlo ve Frankfurtu nad Mohanem.

2) Ve zmíněný den jsem byl na dovolené na Havaji a veškeré dění sledoval na CNN.

Milan Černý (51), generální ředitel, ČEZ

1) Pracoval jsem jako samostatný vývojový pracovník Energovodu Praha.

2) Ve zmíněný den jsem zpracovával doma černobílé fotografie, neboť jsem byl zrovna nemocný.

Jiří Zagora (56), generální ředitel, Vertex

1) Byl jsem výrobním náměstkem podniku, ve kterém jsem zaměstnán i dnes.

2) Nepamatuji si přesně, co jsem dělal.

Dušan Baran (34), generální ředitel, Česká spořitelna

1) Končil jsem studia na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy univerzity.

2) V té době jsem pracoval na své diplomové práci ve Výzkumném ústavu jaderné fyziky v Dubně u Moskvy. Vzhledem k mé specializaci to tehdy jinde vlastně nešlo.

Antonín Charouz (45), generální ředitel, Charouz Holding

1) Byl jsem automobilovým závodníkem.

2) Nepamatuji si, čím jsem se v tento den zabýval.

Jiří Hlavica (50), generální ředitel, Škoda Plzeň

1) Pracoval jsem jakovedoucí odboru rozvoje ekonomiky v První brněnské strojírně Brno.

2) Zabýval jsem se restrukturalizací podnikání a ekonomického řízení podniku.

Pavel Pravec (55), generální ředitel, Barum Continental

1) Události mě zastihly ve funkci technického poradce ve státním podniku Petlas v Kiršehiru v Turecku.

2) Problém, kterým jsem se onen den zabýval, byl technický, neboť jsme zahajovali výrobu nového rozměru pneumatiky.

Pavel Švarc (43), generální ředitel, Unipetrol

1) Byl jsem vedoucí výpočetního střediska státního podniku Pražské cukrovary.

2) Naprosto přesně si pamatuji, že jsem ten večer programoval řízení dřevařské pily (jako programátor na tehdejší povolení obvodního národního výboru - něco jako současná živnost) a současně sledoval televizi. Politicky jsem to vnímal velmi pozi tivně, i když s určitými obavami o udržení situace ve zvládnutelných mezích tak, aby nedošlo k ozbrojeným akcím velkého rozsahu.

Eduard Míka (43), generální ředitel, APP Group

1) Tehdy jsem byl vedoucí systémový programátor.

2) S Petrem Nevickým, který je nyní předseda správní rady APP Group, jsme byli ten den v Třebíči instalovat náš zlepšovací návrh, něco jako propojování počítačů.

Ladislav Bartoníček (35), generální ředitel, Česká pojišťovna

1) Byl jsem ve funkci testovacího technika v ČKD Elektrotechnika.

2) Pravděpodobně jsem se ten den podílel na testování některého z točných, tehdy vyráběných, elektrických strojů.

Dalibor Zelený (42), generální ředitel, České dráhy

1) Pracoval jsem jako řadový dispečer na dráze v České Třebové.

2) Problém, kterým jsem se ten den zabýval, byl, jak se dostat do Západního Berlína. Týden předtím se tam staly zajímavé události a mě to moc zajímalo. Okamžitě jsem se vypravil na cestu a pokoušel se k „berlínské zdi dostat a na konec se mi to povedlo. Vůbec jsem netušil, co se bude v Praze dít. To tušil asi málokdo, a když jsem v sobotu 18. listopadu ráno přijel do Prahy, neměl jsem o ničem ani ponětí, proto jsem pokračoval do České Třebové a pak se sam ozřejmě okamžitě vrátil do Prahy. Na neděli jsem měl dokonce vstupenky na představení v Národním divadle do první řady a měl jsem to štěstí, že to bylo zrovna představení, kdy herci Národního divadla vyhlašovali stávku. Díky tomu jsem se seznám il s atmosférou v Praze, kde lidi zapalovali svíčky a vůbec tam bylo příjemně.

Vratislav Kulhánek (55), generální ředitel, Škoda Auto

1) V listopadu 1989 jsem byl pověřen ekonomickým řízením Motoru Jikov České Budějovice.

2) Lidská paměť je milosrdná - balast vyhazuje do koše zapomnění automaticky lépe než nejlepší počítač. A protože si na nic takzvaně problematického z práce nepamatuji, asi to nebylo nic podstatného.

Petr Kulhánek (32), předseda představenstva, Stella management

1) V listopadu 1989 jsem dokončoval studium na Vysoké škole ekonomické v Praze ve čtvrtém ročníku, obor ekonomika nevýrobní sféry.

2) Celý tento den jsem se věnoval přepisování textů pro společnost Bratří Čapků, čímž jsem si při studiu přivydělával.

Ivan Ottis (51), generální ředitel, Česká rafinérská

1) 17. listopad mě zastihl ve funkci výrobního náměstka koncernového podniku Kaučuk Kralupy nad Vltavou.

2) Už si nepamatuji, co jsem dělal. Zřejmě jsem neřešil žádný významný problém, ale desítky běžných jako všichni výrobní náměstci tehdy a určitě i dnes.

Viktor Koláček (47), předseda představenstva, OKD

1) Pracoval jsem ve funkci důlního technika-inspektora výroby na OKD, Důl J. Fučíka, k. p. Petřvald.

2) To vím naprosto přesně. Vedl jsem si osobní pochůzkovou knihu; 5.30 příchod na šachtu, do 6.30 raporty s hlavními inženýry závodů, do 13.30 práce s mapami, příprava plánu na rok 1990 a následně do 14.30 vyhodnocení výroby za první s měnu a výhled na druhou a třetí, 15.35 odchod domů.

Aleš Hušák (42), generální ředitel, Sazka

1) Byl jsem zaměstnán jako disponent zahraničněekonomické správy ústředí Státní banky československé.

2) Pokud si dobře pamatuji, tak dopoledne jsem se v práci věnoval přípravě devizového zákona, který byl v té době projednáván tehdejším Federálním shromážděním. Naprosto přesně však vím, co jsem dělal odpoledne. Od 14.00 hodin jsme s kolegou ing. Milanem Pešíkem přemlouvali vedoucího odboru vnitřních věcí ing. Martina Housku, abychom mohli uspořádat koncert pro Kalifornii, tehdy postiženou zemětřesením. Ten se nakonec konal pod hlavičkou Tělovýchovné jednoty PKOJF, jak si možná někteří lidé pamatují, pod názvem Koncert pro všechny slušný lidi.

Tomáš Tichý (52), generální ředitel, státní podnik Transgas

CIF24

1) Byl jsem technickým pracovníkem Plynoprojektu Praha.

2) Věnoval jsem se hledání nového zaměstnání, protože jsem byl tehdy ve výpovědi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).