Menu Zavřít

Marek Dřímal: Nižší schodek přeje bondům

11. 4. 2014
Autor: Novák Tomáš/Euro

Ministerstvo financí ve středu pořádalo první aukci státních dluhopisů v rámci druhého čtvrtletí. Celkový objem emise dosáhl deseti miliard korun, přičemž poptávka investorů dvakrát přesáhla prodanou sumu. Aukce tak potvrdila dlouhodobý zájem o české dluhopisy navzdory jejich nízkému výnosu.

Během prvních tří měsíců roku si ministerstvo podle našich odhadů zajistilo 28 procent celkových letošních výpůjčních potřeb zahrnujících očekávaný schodek rozpočtu a objem splatného dluhu. Středeční aukce k celkovému financování přidává další více než dva procentní body.

Na první pohled ale Česko při pokrývání výpůjčních potřeb zaostává za svými sousedy. Vždyť Slovensko si ke konci prvního kvartálu zajistilo téměř 40 procent výpůjčních potřeb a Polsko 70 procent. Už v druhém čtvrtletí však očekáváme zrychlení financování, ministerstvo totiž může přijít s emisí dluhopisů na zahraničních trzích.

A příznivý je i vývoj státního rozpočtu. Ten ke konci března vykázal vysoký přebytek 43 miliard díky výraznému růstu příjmů při stagnaci výdajů. Podle původního plánu měl letos rozpočet vykázat schodek 112 miliard. Aktuální údaje o vývoji ekonomiky a vládních financí však naznačují deficit snad o deset až třicet miliard korun menší (podle rychlých odhadů). Výpůjční potřeby by se mohly o tuto sumu snížit. České dluhopisy by tak měly zůstat regionálním bezpečným přístavem, a tím ušetřit náklady dluhové služby – právě při srovnání s ostatními zeměmi regionu.


Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Česko podruhé splnilo kritérium pro přijetí eura. Ale na úkor růstu ekonomiky

Rozpočet příští rok dosáhne schodku 100 miliard, počítá Babiš

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).