Menu Zavřít

Marek Dřímal: Šťastné období

13. 8. 2015
Autor: Tomáš Novák, Euro E15

Českým vládním dluhopisům se daří. Zatímco v květnu a červnu jejich výnosy prudce vzrostly, od poloviny července a na začátku srpna naopak klesají téměř volným pádem. Pro představu, nejsledovanější desetiletý výnos dosáhl na konci června 1,25 procenta a od té doby se snížil na 0,86 procenta.

Co za tím stojí? Jsou to převážně globální trendy, které se promítají do výnosů německých dluhopisů a v důsledku na český trh. Za prvé, situace v Číně: zpomalení ekonomiky a oslabení renminbi přinese nižší inflaci jak kvůli levnějším dovozům, tak kvůli pravděpodobnému poklesu vývozů z Evropy a USA.

Za druhé, pokles cen komodit, převážně ropy: nižší poptávka z rozvíjejících se trhů, ale i příchod íránské ropy povedou k pokračujícímu tlaku na ceny. Za třetí, očekáváné mírné zpomalení růstu v Německu, jak naznačila nedávná data o průmyslu. Čistě domácím faktorem je režim kurzového závazku ČNB a příliv spekulativního kapitálu, který se promítá i do vyšší poptávky po dluhopisech.

Radost z tohoto vývoje bude mít hlavně ministerstvo financí, jež může prodat dluhopisy na pokrytí očekávaného schodku rozpočtu s nižším výnosem, a tím s nižšími budoucími náklady pro stát. Nejedná se o zanedbatelnou sumu. Podle našich očekávání by mělo ministerstvo ve zbytku roku prodat až 70 miliard dluhopisů. Nedávný pokles výnosů – pokud se udrží – může ušetřit i stovky milionů.

Autor je ekonomem KB


Z parketu čtěte také:

ebf - tip - debata

Jaroslav Brzoň: Velcí si hrají, malí kupují

Viktor Zeisel: Co dnes čekáme od ČNB

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).