Menu Zavřít

Marek Dřímal: Vládní bondy jsou pevné

27. 2. 2014
Autor: Dominik Bachůrek, E15

Ministerstvo financí prodalo ve středu další státní dluhopisy za devět miliard korun v rámci pokrytí letošních výpůjčních potřeb. Včerejší aukce se setkala se silným zájmem investorů a výnosy vládních dluhových instrumentů se v důsledku mírně snížily.

Potvrzuje se tak pozice českých dluhopisů jako bezpečného přístavu minimálně v regionu střední a východní Evropy. Vždyť lednový výprodej aktiv na rozvíjejících se trzích dluhopisy české vlády nijak nezasáhl. Ministerstvo si tak ke konci února může zajistit téměř čtvrtinu celkového očekávaného financování roku 2014.

Podobné tempo prodeje dluhopisů můžeme očekávat i v březnu a ve druhém čtvrtletí, kdy by navíc i podle vyjádření náměstka ministra financí Jana Gregora mohlo ministerstvo přijít s emisí dluhopisů v eurech. Současná komfortní pozice státu je podpořena i solidním objemem likvidity státní pokladny.

Očekávané makroekonomické oživení (v domácí ekonomice, Spojených státech, ale snad i v Evropě) a s tím spojené spekulace ohledně ukončení extrémně uvolněných měnových podmínek by však mělo už v dalších měsících vést k růstu výnosů státních dluhopisů. Zvyšovat by se navíc mělo i celkové zadlužení centrální vlády a veřejného sektoru v důsledku pokračujícího schodkového hospodaření, které naznačuje program nové koalice. Poměr zadlužení k HDP by měl podle našich odhadů za dva roky přesáhnout psychologickou hranici 50 procent. Střednědobý trend vývoje státního dluhu tak příliš pozitivně nevypadá a zasloužil by si více pozornosti.


Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Středoevropské země si půjčují, dokud je čas

Bankéři nevěří rozvíjejícím se trhům. Včetně Prahy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).