Menu Zavřít

Marek Herman: Ilegální firmy se nám smějí, černý trh roste

10. 12. 2015
Autor: Profimedia.cz

Senátoři schválili novelu loterijního zákona. Od příštího roku tak budou platit vyšší daně pro hazard. Firmy provozující loterie a kursové sázky budou oproti současným 20 % nově odvádět státu 23 % z hrubých výher (tedy z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami). Pro hrací automaty a další technická zařízení bude sazba 28 %.

Je určitě dobře, že parlament udělal další krok k nastavení pravidel loterijního trhu a jsme rádi, že došlo k diferenciaci daně podle společenské nebezpečnosti hazardu. Toto navýšení ale bude znamenat pro firmy sdružené v Asociaci pro kursové sázení další zatížení ve výši 135 miliónů korun ročně. S velkou pravděpodobností to ustojí, je ovšem nutné konstatovat, že se povážlivě blížíme na hranu ekonomické rentability a zdravého rozumu.

V příštím roce se totiž mají dál schvalovat nové vládní návrhy, podle nichž mohou být daňové sazby od roku 2017 ještě vyšší – konkrétně pro kursové sázení 25 %. A to už je za hranou. Firmy, které po mnoho let podnikají zcela legálně, podporují český sport částkou přesahující 200 milionů korun ročně a odvádějí miliardu na daních, by podle těchto návrhů měly platit ještě víc, přičemž existují firmy, které neplatí nic: nula na sport, nula do rozpočtu.

Ona novela totiž vůbec neřeší naprosto zásadní fenomén sportovního sázení: existenci nelegálních firem na českém trhu. To jsou firmy, které u nás působí bez platné licence ministerstva financí a hlavně: neodvádějí žádné odvody ani daně do státního rozpočtu. Kvalifikované odhady hovoří o tom, že nelegální i legální trh on-line kursového sázení je u nás zhruba stejně velký. Tedy že legální je v České republice každá druhá sázka. A státnímu rozpočtu tak uniká zhruba miliarda ročně.

Vyšší daně – nižší výnosy

Napřesrok se vinou dalšího zvýšení daní legálním firmám podíl těch nelegálních ještě zvýší. Sázení u nelegálů totiž musí být zákonitě výhodnější. Nelegálové se sídlem v daňových rájích se na výši daní v České republice ohlížet nikdy nemuseli a mohou dál nabízet sportovní kursy výhodněji než legální firmy, které jsou daní zatíženy. Žádná legální firma nemůže dlouhodobě konkurovat nelegální – to jsou zkušenosti z celé Evropy.

Vláda slibuje, že bude s maximálním úsilím nelegální poskytovatele kursových sázek blokovat. Nástroje blokace jsou v zásadě tři: zákaz reklamy na produkty firem bez licence, blokace jejich webových stránek a blokace platebních transakcí během sázení u nelegálů. Ze zahraniční praxe víme, že pro to, aby byla blokace účinná, je potřeba použít všechny tři zmíněné nástroje. Ale to je ještě daleká cesta. Pokud vše půjde hladce, nový zákon umožní boj s nelegály až od ledna 2017. Ale možná také až od ledna 2018.

Hazard s českým sportem

Až budou novela a po ní i nový zákon přijaty, pojďme sledovat, jak si naše vláda v tomto ohledu povede, kolik trhu se dál bude přesunovat z legálního fungování do nelegálního a kolik peněz ze zisku budou schopny legální společnosti odvádět na daních. A kolik na český sport. U těch nelegálních to víme už dneska: nic.

ebf - tip - debata

Pokud se vládě slibovaná blokace nelegálních firem nebude dařit, je možné, že dojde k podobnému vývoji jako v sousedním Polsku. Kvůli neúměrnému navýšení daní a současné neúčinné blokaci nelegálů tam došlo k poničení legálního trhu a silnému nárůstu trhu černého. Polský model slouží jako odstrašující příklad pro celou EU. Taková cesta nebude dobrá ani pro státní rozpočet ani pro český sport.

Autor je výkonný ředitel Asociace pro kursové sázení (APKURS)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).