Menu Zavřít

Margarínová polemika

15. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Společnost Unilever ČR nesouhlasí s některými tvrzeními spisovatele Kurase

Na 111. kapitolu Pravicové kuchařky, která vyšla v týdeníku EURO 29. září pod titulkem Hádej, kdo přijde na cibuli, reagovala společnost Unilever ČR. Ta je výrobcem značek Rama a Flora, o kterých se článek zmiňuje. „Článek poškozuje nejen naši společnost a výrobky, ale i práci profesionálů - nutričních specialistů, lékařů - kteří se věnují edukaci veřejnosti v oblasti prevence kardiovaskulárních onemocnění. Dovolte, abychom uvedli na pravou míru několik zásadních pochybení,“ píše specialistka komunikace Unileveru Andrea Jandová a polemizuje s pěti tvrzeními ze 111. pokračování Pravicové kuchařky. (Tvrzení jsou vytištěna tučně.)

1. Margarínu chybí pouze jediná molekula, aby z něj byla stoprocentní umělá hmota. Plasty, známé také pod původním názvem umělá hmota, označují řadu syntetických nebo polosyntetických
polymeračních produktů. Jsou složeny z organických kondenzačních nebo přísadových polymerů a často mohou obsahovat další látky na zlepšení kvality nebo zvýšení ceny. Margaríny (rostlinné tuky) jsou vyrobeny z rostlinných olejů a tuků.

2. Obojí (máslo i margaríny) má stejné množství kalorií. Máslo obsahuje více než 80 procent tuku. Rostlinné tuky existují v daleko širší nabídce. Na trhu najdeme i margaríny s 80 procenty tuku, ale také nízkotučné varianty, které obsahují snížené množství tuku (až na 25 procent). Energetická hodnota těchto tuků je v porovnání s máslem výrazně nižší.

3. Margaríny zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL (prospěšný) cholesterol. Takto můžeme popsat účinky transmastných kyselin rostlinných tuků, které se vyráběly hydrogenací, nikoli však moderní rostlinné tuky vyráběné moderními postupy. Tyto tuky obsahují pouze minimální množství transmastných kyselin a některé dokonce množství stopová. Výrobky Flora i Rama mezi ně rozhodně patří. Obsah transmastných kyselin v nich je několikanásobně nižší než v másle. Navíc nasycené mastné kyseliny vyskytující se v převaze v másle mají podobně negativní vliv. Moderní margaríny naopak mohou díky vyššímu obsahu vícenenasycených mastných kyselin přispívat ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. Na trhu je také rostlinný tuk obohacený o rostlinné steroly, který hladinu cholesterolu snižuje výrazně.

4. Margaríny zvyšují ohrožení rakovinou. Odborníci doporučují sledovat výživová doporučení, která hovoří o důležitosti preference a v jejím rámci o konzumaci tuků bohatých na nenasycené mastné kyseliny na úkor tuků s vyšším procentem nasycených mastných kyselin (například doporučení WHO, tedy Světové zdravotnické organizace, Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR apod.). V praxi to znamená zvýšení příjmu tuků rostlinného původu a rybích tuků a snížení příjmu ostatních tuků živočišných. Transfair studie (Hulshof, 1999) ukázala, že ve většině zemí je příjem vícenenasycených mastných kyselin nedostatečný nebo pod hranicí optimálního příjmu. Margaríny (rostlinné tuky) jsou dobrým zdrojem těchto mastných kyselin, proto patří do pestrého a vyváženého jídelníčku. Vliv konzumace jakýchkoliv tuků na rozvoj rakoviny nebyl spolehlivě vědecky prokázán. Z hlediska objektivity je nutno připomenout, že probíhaly či probíhají podobné diskuse, že i máslo či mléčné výrobky způsobují rakovinu http://envirocancer.cornell.edu/factsheet/diet/fs33.dairy.cfm). Ani tato tvrzení však nejsou prokázaná. Je však zřejmé, že pokud někdo chce psát tendenčně zaměřený článek, tyto informace nezmíní.

EBF24

5. Margaríny nepovzbuzují trávení dalších živin z jiných jídel. Tvrzení, že máslo je lépe stravitelné díky způsobu distribuce tuku ve výrobku (ve formě tukových kuliček) než rostlinné tuky, se nezakládá na pravdě. Trávicí systém člověka je schopný poradit si z různě dlouhými a/nebo nenasycenými mastnými kyselinami a disponuje značnými rezervami ohledně množství tuků, které dokáže zpracovat. Všechny mastné kyseliny ze stravou přijímaného tuku se kompletně stráví, a to bez ohledu na jejich zdroj. Krátké mastné kyseliny, přítomné (na rozdíl od margarínů) v másle v relativně vyšším množství, jsou metabolizovány jinak než mastné kyseliny s delším řetězcem (16 či 18 uhlíků), nicméně to ale neovlivňuje proces trávení. Mýtus, že máslo se tráví lépe než tuky vyrobené z rostlinných olejů, pravděpodobně pochází z osmdesátých let minulého století, kdy se k výzkumu používaly dnes již zastaralé postupy. Současné studie neukazují žádné rozdíly (Meyer et al.; Gastric emptying of indigestible versus digestible oils and solid fats in normal humans; Digestive Diseases and Sciences; 1999, Vol. 44, no.6, p. 1076-1082.).

„I když cítíme v autorových slovech jistou nadsázku, nemůžeme přehlédnout absolutní neznalost produktů – margarínů – ani jejich kritiku, která se v žádném případě nezakládá na pravdě,“ uzavírá svou polemiku Andrea Jandová z Unileveru. Autor Pravicové kuchařky, spisovatel Benjamin Kuras, je v současné době v zahraničí. Po svém návratu se v některé z dalších kapitol k problematice margarínů ještě vrátí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).