Menu Zavřít

Mark Zuckerberg je druhým nejbohatším člověkem na světě. Jeho majetek má hodnotu přes 200 miliard dolarů

Dnes
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • CEO společnosti Meta Mark Zuckerberg se dostal mezi trojici miliardářů, jejichž majetek převyšuje 200 miliard dolarů (asi 4,6 bilionu korun)
  • S bohatstvím v hodnotě 211 miliard dolarů (zhruba 4,9 miliardy korun) je v indexu Bloomberg’s Billionaire dokonce druhý. Nestačil pouze na majitele Tesly a sociální sítě X Elona Muska, třetí je Jeff Bezos a čtvrtý Bernard Arnault
  • Za letošním úspěchem Mety i dalších technologických firem stojí podle odborníků především napojení na umělou inteligenci, což dokazuje i růst ceny akcií společnosti Nvidia a dalších

Sociální síť Facebook funguje už 20 let a její zakladatel Mark Zuckerberg může slavit ve velkém. Díky vzrůstající ceně akcií společnosti Meta Platforms se letos jeho bohatství rozrostlo o 82,6 miliardy dolarů (asi 1,9 bilionu korun). S majetkem v celkové hodnotě 211 miliard (dle dat k pondělnímu dopoledni), tedy téměř 4,9 miliardy korun, se tak stal druhým nejbohatším člověkem na planetě.

Podle žebříčku Bloomberg’s Billionaire Index Zuckerberg nestačí pouze na Elona Muska. Jmění zakladatele společnosti Tesla a vlastníka sociální sítě X totiž činí 263 miliard dolarů, což je přes šest miliard korun. A zdánlivě nedostižnou metu 200 miliard dokázal pokořit rovněž majitel Amazonu Jeff Bezos, který se jměním ve výši 206 miliard dolarů (přibližně 4,7 bilionu korun) skončil třetí. 

Outstream Placeholder

Naopak luxusní produkty koncernu LVMH na vstup mezi tuto miliardářskou elitu nestačily. Jeho vlastník Bernard Arnault disponuje majetkem v hodnotě 193 miliard dolarů (v přepočtu necelých 4,5 bilionu korun) a podle zmiňovaného indexu mu patří čtvrtá příčka.

Umělá inteligence jako klíč k úspěchu

Jak podotýká server CNN, většina Zuckerbergova bohatství je spojená právě s Meta Platforms, jejíž akcie se letos zhodnotily o rekordních 72 procent. V pátek konkrétně akcie Mety posílily o 2,26 procenta a uzavřely na rekordním maximu 595,94 dolaru (zhruba 13 770 korun). 

Podle dostupných informací za tím ale nestojí jen úspěchy sociálních sítí Facebook, Instagram a Threads či aplikace WhatsApp. Neméně důležité je i zavádění služby Meta AI, která funguje na bázi umělé inteligence (AI) a podle vedení společnosti by se měla brzy stát nejpoužívanějším AI asistentem na světě.

Forbes zveřejnil žebříček nejbohatších Čechů. Pořadí na prvních třech místech se nemění, v Top 10 si nejvíce pohoršil Babiš
Přečtěte si také:

Forbes zveřejnil žebříček nejbohatších Čechů. Pořadí na prvních třech místech se nemění, v Top 10 si nejvíce pohoršil Babiš

„Máme už téměř 500 milionů aktivních uživatelů měsíčně, přestože jsme ještě nevstoupili na některé velké trhy,“ řekl Zuckerberg na akci Meta Connect, která se konala 25. září v kalifornském sídle společnosti. Odkázal přitom na země Evropské unie, kde zatím služba nesplňuje legislativní podmínky související především s ochranou osobních údajů.

WT100

Doba přeje technologickým magnátům

Zuckerberg s Muskem nejsou jediní technologičtí miliardáři, kterým se v tomto roce daří. Výrazně si polepšil například i Jensen Huang, generální ředitel Nvidie, jehož čisté jmění se zvýšilo o 65,3 miliardy dolarů (téměř 1,5 bilionu korun). Také v jeho případě stojí za růstem boom okolo umělé inteligence, protože společnost vyrábí AI čipy.

Hodnota majetku navíc vzrostla i spoluzakladateli IT firmy Oracle Larrymu Ellisonovi. Osmdesátiletý Newyorčan letos zbohatl o úctyhodných 59,6 miliardy dolarů, tedy přibližně o 1,4 bilionu korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).