Menu Zavřít

Markéta Žižková: Oplotit, omezit

28. 1. 2016
Autor: čtk/ap

Tak moc se západní vlády snažily chránit občany před migračními hrozbami, až začaly plošně omezovat lidská práva, varuje výroční zpráva Human Rights Watch. Přitom od lidí, kteří uprchlíka spatřili dokonce i na vlastní oči, už celé měsíce zaznívá, že řešením není potopit každou kocábku ve Středozemním moři, ale umožnit běžencům legální vstup do Evropy.

Ostnatý drát a pobřežní stráž jsou ale fotogeničtější. Tak si tu teď budeme žít v těch pěkně opevněných ohrádkách, i když s trochu seškrtanými možnostmi.

Hlavně že si do Česka nepustíme migranty (ještě před rokem to bývalo docela normální slovo, dnes už zdáli budí děs a hrůzu). Mohli by sem zanést špatné zvyky. A to by se nám teď, když jsme si na žebříčku vnímání korupce polepšili o šestnáct míst, vůbec nehodilo. Co na tom, že zůstáváme hluboko pod unijním průměrem, hlavně ať nám to nikdo nezkazí a nesrazí nás na úroveň Itálie.

České ekonomice se daří a vhodných zaměstnanců ubývá. Našinec tak už nebude muset bojovat o místo, podniky se porvou o něj. Vykašlat se tak může na všechny poučky o tom, jak si počínat u pohovoru. Bez rizika mu tak projdou fráze, před kterými varuje server The Guardian. Pohovor pak může klidně odstartovat v duchu „to sluníčko ale svítí, obvykle nejsem vzhůru tak brzo“ nebo „chci část výplaty předem“.


Čtěte také:

CIF24

Česko si v indexu vnímání korupce polepšilo, dotáhlo Jižní Koreu

Češi, nebojte se, uprchlíci nás nezaplaví, chlubí se Chovanec

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).